Wednesday, November 9, 2011

Kako naj jem? - part 1

Kratek odgovor: Ne preveč. :)

Najprej preberi:
- Kaj naj jem?
- Kakšno hrano naj jem? - part 1
  Kakšno hrano naj jem? - part 2


Da začnem s Francozi… pojedo veliko smrtonosne mastne hrane in jo zalijejo s kozarcem rdečega vina, vendar so veliko bolj zdravi kot katerikoli drug narod. Jedo pa majhne porcije z majhnih krožnikov, redko se poslužujejo prigrizkov, ne poznajo repeteja, hrano uživajo ob dolgih, prijetnih obrokih v družbi. Po tem lahko sklepamo, da so pravila hranjenja bolj ključna kot sama hrana.


Dobiš toliko kot plačaš - boljša hrana (če jo sodimo po okusu  in prehranski kakovosti) stane več, ker je rejena intenzivneje in skrbneje. Če za boljšo hrano porabite več denarja, je boste verjetno pojedli manj in z njo ravnali skrbneje. In če je ta kakovostnejša hrana okusnejša, je boste za zadovoljstvo potrebovali manj. Dajte prednost kakovosti pred količino, kulinaričnemu užitku pred čistimi kalorijami in zapomnite si: »Bolje plačati špeceristu kot zdravniku.«

Jejte manj. Omejevanje kalorij je pokazalo, da upočasnjuje staranje. Jemo veliko več kot naše telo potrebuje, pretiravanje pa ne poveča samo telesne teže, temveč vpliva tudi na druge bolezni. Kako pa spodbujamo zmernost?

Nehajte jesti, preden ste siti. Francozi ne uporabljajo izraza »Lačen sem«, vendar pravijo »J'ai faim«, kar pomeni »Čutim lakoto«. Tudi ko končajo, pravijo »Je n'ai plus faim.« oz. »Ne čutim več lakote.« Kar je povsem drugačen način razmišljanja o sitosti. Zato se je dobro vprašati: »Ali še čutim lakoto?« in ne »Sem sit?«. Občutek bo prišel nekaj grižljajev prej.

Jemo iz dolgčasa, zabave, da se potolažimo in nagradimo. Jejte samo, ko ste lačni. Poskušajmo se osredotočiti na ZAKAJ jemo in vprašajte se, če ste res lačni - če nisi dovolj lačen, da bi pojedel jabolko, potem nisi lačen. Izognimo se prenajedanju.

Večja kot je porcija oz. embalaža, več pojemo oz. nalijemo. Kultura hrane je postala kultura oči: »Oči so bolj lačne od želodca.«. Vredno je izučiti čute, ki nas pogosto oskrbijo s koristnejšimi in natančnejšimi podatki. Naši možgani potrebujejo 20 minut, da zaznajo, da je želodec poln. Jejte počasneje in bodite pozorni, kaj vam sporoča telo in ne samo vid.

Jejte počasneje tudi zaradi tega, da boste hrano okusili – potrebovali jo boste manj, da boste zadovoljni. Hrano žvečite tako dolgo, da se skoraj utekočini, pijačo pa imejte v ustih tako dolgo, da jo dobro okusiš, preden jo pogoltneš. Med grižljaji je dobro odložiti vilice.

»Pojedina je v prvem grižljaju,« če se poslužuješ tega reka, lahko pomaga, da uživaš v hrani in jedli počasneje. Noben grižljaj ne bo tako okusen kot prvi in vsak naslednji bo postopoma zmanjševal zadovoljstvo.

Za uživanje hrane porabite toliko časa, kolikor ste ga porabili za pripravo. Pripomore k upočasnitvi prehranjevanja in k okuševanju.

Kupite manjše krožnike in kozarce. Na večji krožnik bomo servirali večjo porcijo. In ne hodite po repete. Če ponovno napolnite krožnik, izgubite nadzor nad velikostjo porcije.


Ravno tako kuhajte sami. Če nekdo kuha namesto vas, pomeni, da izgubljate nadzor nad svojim lastnim prehranjevanjem, porcijami in sestavinami. Že pripravljena hrana in hrana v gostilnah je pripravljena v velikih količinah in je polna nezdravih olj, koruznega sirupa, sladkorja in soli. Upad kuhanja je povezan s porastom debelosti in drugimi boleznimi.

»Zajtrkujte kot kralj, kosite kot princ, večerjajte kot revež.«. Znanstveniki še niso prišli do zaključka, ali je pozno ponoči oz. pred spanjem dobro jesti ali ne … (jaz večerjam nekje od pol devetih do desetih). Velja pa, da bolj kot boste po obroku aktivni, toliko več energije iz tega obroka bodo mišice porabile, preden jih bo telo uskladiščilo kot maščobo. Nekateri pa pravijo, da so kalorije kalorije, ne glede na to, v katerem delu dneva jih zaužijete. Zaužili boste manjšo skupno količino kalorij, če prehranjevanje prestavite v zgodnejši del dneva, ker smo ljudje zjutraj na splošno manj lačni.

Nadaljevanje in zaključek jutri :)
xoxo Deja

1 comment: