Friday, August 19, 2011

Kakšno hrano naj jem? - part 2

Nadaljujem od včeraj :)

Jejte nekaj hrane, ki so jo predelale bakterije ali glive – npr. jogurt, kislo zelje, sojina omaka … Ta živila so dober vir vitamina B12, ki ga običajno ne dobimo iz rastlin, vsebujejo tudi probiotike, ki izboljšujejo prebavo, imunski sistem, blažijo alergije in vnetja.

moj najljubši <3

Svojo hrano sladkajte in solite sami, saj industrijsko predelana hrana vsebuje veliko več sladkorja in soli kot bi jo uporabili sami. Ravno tako je priporočljivo, da sladkane stvari jeste takšne kot jih najdete v naravi (npr. jagode). Naravni sladkorji  se pojavijo združeno z vlakninami, ki upočasnjujejo absorbcijo in nam dajo občutek sitosti, preden zaužijemo preveč kalorij. Zato je vedno bolje sadež pojesti, kot popiti – kalorije zaužite s tekočino so bolj redilne, ker nam ne da občutka sitosti. Zdrave gazirane pijače pa vendarle ni.

Ne jejte kosmičev oz. žitaric, ki spremenijo barvo mleka. To znak, da so močno predelane, polne prenasičenih ogljikovih hidratov ter kemije. Ali še boljše – vsa netradicionalna živila obravnavajte skeptično. 

Jejte podobno Francozom ali Japoncem ali Italijanom ali Grkom … Oni jedo v skladu s pravili tradicionalne prehranjevalne kulture in so na splošno bolj zdravi kot ljudje, ki uživajo predelano prehrano. Če se vzamete za zgled neko kulturo, bodite pozorni na to kako in kaj jedo (Francozi zaužijejo veliko nasičenih maščob in bele moke, so pa toliko bolj pomembne njihove navade: jedo majhne porcije, repeteja in prigrizkov ne poznajo).

Izognite se beli moki – »Bolj bel kruh kot režeš, hitreje se v grob uležeš.«. Bela moka ni nič drugačna od sladkorja in ne vsebuje nobenih dobrih stvari (vlaknin, vitaminov B, zdravih maščob), ki so v polnovredni moki. Ljudje, ki jo uživajo, so bolj zdravi in živijo dlje.
Jejte vso hitro in nezdravo hrano, ki jo želite, če jo pripravite sami. Če sladice in slana peciva zaužijemo tu in tam, ni s tem nič narobe, le pod pogojem, da si jih pripravite sami. Industrijski proizvajalci so poenostavili in jih pocenili, tako da so nam dosegljivi vsak dan. Namesto nas operejo, olupijo, zrežejo, ocvrejo in še pospravijo. Torej, uživajte priboljške tako pogosto, kot ste jih pripravljeni narediti sami – močno dvomim, da bo to vsak dan.

Dokazano je bilo, da ljudje, ki spijejo kozarec vina pri večerji, živijo dlje in imajo bistveno manj bolezni srca kot abstinenti. Vendar pozor – bolje piti vsak dan zmerno in ob hrani, kot veliko na koncu tedna … :)

Prijeten petkov večer oz noč želim vsem, 

xoxo Deja

1 comment:

  1. Se strinjam glede vina...V vinu so odkrili že veliko zdravilnih učinkov, v zmernih količinah pa vino učinkuje poživljajoče na centralno živčevje, zboljšuje telesno in duševno počutje in odpravlja nekatere zavore. :)

    Ina

    ReplyDelete