Thursday, August 18, 2011

Kakšno hrano naj jem? - part 1


Ok, končno nadaljevanje! Prvi del napisan že precej časa nazaj (klik), sedaj bom nekako obnovila poglavje kakšno hrano naj jem in naslednjič še kako naj jem.

Kratek odgovor: jejte večinoma rastline, meso imejte raje za »začimbo« (dekagram mesa, dva dekagrama zelenjave). Prehrana bogata s sadjem in zelenjavo zmanjšuje tveganje za smrt pred številnimi boleznimi, ravno tako z njimi zaužijemo manj kalorij, saj je takšna hrana manj kalorično nabita. Dokazano je bilo, da več kot užijete mesa (zlasti rdečega), večja je možnost za srčne bolezni ali raka. 
Makes me hungry ^^

Kitajski pregovor pravi:  »Jejte tisto, kar stoji na eni nogi (gobe in rastline), je bolje kot jesti tisto, kar stoji na dveh (kokoš), kar pa je bolje kot jesti tisto, kar stoji na štirih nogah (krave, prašiči in drugi sesalci),« ki pa žal izključi zdrave ribe. Jejte živali, ki se tudi same prehranjujejo z rastlinami, njihovo meso, jajca in mleko vsebuje višjo raven vitaminov in mineralov. Od rib je najbolje jesti mastne ribice – skuše, sardele, inčune … izogibajte se tuni, mečarici, morskemu psu, saj so to ogrožene vrste. Mastne ribe imajo od 20-krat do 30-krat več omega 3 maščob od nemastnih. Ravno tako ima več »dobrih« maščob divja hrana – divjačina, ribe, divje rastline (same se branijo pred škodljivci in boleznimi, brez človeške pomoči).

Ko najdete vir kakovostnega mesa (živali, ki so se pasle), je najbolje, da si omislite zamrzovalno skrinjo in si naredite zalogo. Zamrznitev bistveno ne spremeni hranilnih vrednosti. 

Jejte različne barve in jejte kot vseved. Barve številnih rastlin odražajo prisotnost različnih antioksidantov (različne barve, različni antioksidanti), ki nas varujejo pred boleznimi. Večja kot je raznolikost prehrane, več je možnosti, da boste pokrili vse prehranske potrebe.


Ravno tako je dobro jesti kakovostno vzgojeno hrano iz zdrave zemlje ti. organska hrana (pozor: organska gazirana pijača, je še vedno gazirana in en kup praznih kalorij). Najbolje je kupljena hrana na tržnici, ki ni uvožena (s prevažanjem izgubi delež prehranske kakovosti), se pravi od lokalnih kmetov ali pa sami vzgojite vrt, kar je na koncu še najbolj poceni in vrtnarjenje je lahko prav simpatičen hobi :).

Še en nasvet – ne zavrzite vode, v kateri se je kuhala zelenjava, saj je polna vitaminov. Uporabi se lahko za juho, omake, smoothije, kakršnokoli nego za telo … :)

To je samo prvi del, ker bi bil blog drugače predolg … Danes sem malo bolj informativna :).
Drugi del bo jutri, obljubim :)

Lahko noč, 
xoxo Deja

No comments:

Post a Comment