Thursday, November 10, 2011

Kako naj jem? - part 2

nadaljujem od včeraj in zaključujem obnovo knjige Michaela Pollana: Ni vse hrana - Kako pravilno jesti?


Jejte obroke - zajtrk, kosilo in večerja + dopoldanska in popoldanska malica. Priporočljivo je jesti pet do šest obrokov na vsake tri ure, vendar v praksi ljudje pojemo več predelanih prigrizkov za malico.  Prigrizki naj bodo nepredelana rastlinska hrana, se pravi: sadje, zelenjava in oreščki. Če se ne morete omejiti na pravo hrano, potem se držite treh obrokov.

Jejte samo za mizo. In pisalna miza ni miza! (ups :)) Med gledanjem TV-ja, sedenjem za računalnikom itd. nismo osredotočeni na hrano in pojemo več kot bi sicer. Izjema pravila: če jeste kje drugje kot za mizo, jejte sadje in zelenjavo.

Jejte skupaj s prijatelji ali družino. Običajno se nimamo želje basati pred drugimi in ko jemo sami, pojemo več. Skupen obrok povzdigne hranjenje z mehanskega procesa polnjenja telesa z energijo v obred srečanja družine in skupnosti.

S priboljški ravnajte kot s priboljški. Z živili za posebne priložnosti ni nič narobe, dokler posebna priložnost ni vsak dan. Potrebno je določiti, kdaj in kolikokrat naj bi jih jedli. Lahko se odločite, da jih boste pripravljali sami in to verjetno ne boste počeli vsak dan. Uživanje le teh omejite na konec tedna ali družabne priložnosti. (uvedite ti. »cheat day« in omejite uživanje na en dan, seveda ne s prenajedanjem, temveč vse v mejah normale).

Pustite nekaj na krožniku. Ko smo bili majhni, so nami govorili, da je treba pojesti vse iz krožnika (navodilo, ki smo ga kasneje v življenju morda vzeli nekoliko preveč resno). Starejša in bolj zdrava tradicija pravi: »Pusti nekaj na krožniku za gospo Uglajenost.« ali pa »Bolje, da se odloži v smeti kot na pas.«. (ostanke pospravite v posodo in hranite v hladilniku). Urite se v tem, da ne izpraznete vsega, tako boste kratkoročno jedli manj, dolgoročno pa pridobili nadzor nad sabo.

Omislite si vrt, če imate prostor ali vsaj na okna postavite korita. Gojenje lastne hrane izboljša odnos do hrane in prehranjevanja. Če boste del zapletenega in zanimivega procesa pridobivanja hrane, boste nedvomno pobegnili kulturi hitre hrane in vrednotam, ki jih vsebuje: da mora biti hrana hitra, poceni, njena priprava pa preprosta; da je hrana izdelek industrije, ne narave; da je hrana gorivo in ne oblika povezanosti z drugimi ljudmi in drugimi vrstami – z naravo. Na bolj praktični ravni to pomeni ,da boste jedli, kar bo zraslo na vašem vrtu in bo najbolj svež, okusen in najbolj hranljiv pridelek, kar jih lahko dobite; med delom na vrtu se boste gibali; tudi prihranili boste denar.

Tu in tam prekršite ta pravila. Obsedenost s hrano škoduje vaši sreči in verjetno tudi vašemu zdravju. Pomembno je vzdrževanje sproščenega odnosa do hrane. Ob posebnih priložnostih lahko pozabita na vsa ta pravila. Hrana naj bo zabavna in naj ne predstavlja trpljenja. S priboljški ravnajte kot s priboljški … »Pri vsem zmerno - tudi pri zmernosti,« dodaja še Oscar Wilde.

Pa lep dan želim vsem :)
xoxo Deja

No comments:

Post a Comment