Thursday, May 19, 2011

Kaj naj jem?

Končno sem v roke vzela knjigo Michaela Pollana  Ni vse hrana –Kako pravilno jesti? Knjiga je razdeljena na tri dele: prvi pojasni kaj naj jemo, drugi kakšno hrano naj jemo in tretji  kako naj jemo. Ker se mi zdijo vse informacije zelo pomembne, bom vsako poglavje razdelala v tri bloge, vsakemu pa še dodala kakšne svoje mnenje, izkušnje …

»Jejte hrano,« je preprost odgovor na prvo vprašanje.  Sedaj pa k temu, kaj sploh prva hrana je. 

Vsa živila, ki vsebujejo več kot pet sestavin, so verjetneje močneje predelana in nezdrava. Še več, običajno vsebujejo nekaj, kar sploh ne znamo prebrati ali pa nima veze s samim živilom. Moja sestra je kupila toast, ki vsebuje svinjsko mast in alkohol. Verjetno sami ne bi pekli kruha s tem, kajne? Najboljše je, da si sestavino predstavljamo v surovem stanju in kako raste v naravi (askorbinska kislina, modificiran koruzni škrob, tara gumi … ???!!!). Če to ni možno, potem se živilu raje izognimo. 

Avtor piše, da je najbolje, da kupujemo na tržnici, saj tam vsak dan najdemo svežo hrano, če pa že moramo kupovati v samopostrežni trgovini, se raje sprehodimo po njenem obrobju. Če malce pomislim, so res vse trgovine razporejene podobno. Na obrobju običajno najdemo pravo hrano – sadje, zelenjavo, mlečne izdelke, meso, ribe, vzdolž osrednjih hodnikov pa najdemo predelano prehrano – čipsi, piškoti, pijače … To sem sama ugotovila že nekaj časa nazaj, ko sem med police skočila samo po tuno in kokosovo moko :)Pomembno si je zapomniti, da so sestavine na embalaži navedene po teži, in vsak izdelek, ki ima med prvimi tremi sestavinami sladkor, ga ima preveč. Pa naj gre to za kakršnokoli obliko – pesin sladkor, koruzni škrob, trsni sok, dekstroza, glukoza, sukroza … sladkor je sladkor (in kečap je leglo sladkorja). Tudi umetna sladila (npr. aspartam v čigumijih) ne vodijo do zmanjšanja teže. Povečano količino sladkorja imajo tudi nekateri ti. light, low-fat in non-fat izdelki (ne vsi), da nadomestijo izgubo okusa. Študije so pokazale, da so se ljudje zaradi uživanja lahkih izdelkov celo zredili, saj so užili preveč ogljikovih hidratov in tudi dodatnih 500 kalorij dnevno. 


Sploh se izogibajmo hrani, ki obljublja izgubo teže in »bikini telo« (kosmiči s samim sladkorjem in sestavinami, pri katerih si polomim jezik … verjemite mi, da sem nazadnje pred takim napisom v trgovini umrla od smeha :)) oz. ki je opremljena z zdravstvenimi trditvami. Taka hrana v prvi fazi potrebuje embalažo, kar napelje na že napisano … Limona nima embalaže, na kateri bi pisalo kako dobra je za naše zdravje. Torej, izogibajmo se hrani v embalaži!In še najpomembnejše po mojem mnenju … jejmo hrano, ki se sčasoma pokvari oz. zgnije (izjema je npr. med, ki ima neomejen rok uporabe). Bolj predelana hrana ima daljši rok uporabe, prava hrana je živa hrana, zato tudi sčasoma propade (sadje, zelenjava, meso, jajca …).

Dobro si je zapomniti teh nekaj osnovnih pravil, ki našo košarico polnijo s pravo hrano in nam pomagajo pri zdravem in bolj kvalitetnem življenju. Še kot zanimivost: Big Mac vsebuje več kot petdeset sestavin …

Prelep zaključek dneva in en dober zelen smoothie želim vsem :D, 
xoxo Deja

1 comment: