Oz. zakaj se belo moko zamenjala s pirino ...
Pira ima precej visoko vsebnost beljakovin, če se primerja z drugimi žiti, ravno tako vsebuje esencialne aminokisline, ki so pomembne za normalno delovanje organizma. Bogata je z vlakninami in vitamini A, B, D in E. Primerna je za ljudi, ki pazijo na prehrano, ravno tako za alergike na pšenico, ni pa primerna za bolnike s ciliakijo. Lista pozitivnih strani pire bi se lahko nadaljevala v neskončnost … Bela moka pa je le škrob, ki v telesu povzroča razne blokade, nalaga maščobo in piri po hranilnih lastnosti ne seže niti do kolen.
Jaz svojo kupim v DM-u in sem iz nje napravila že veliko slastnih obrokov. Danes sem se »pocartala« s palačinkami, ki sem jih pripravila kot običajne palačinke, samo da sem namesto bele moke uporabila pirino ter mleko nadomestila z mineralno vodo, ker mleka ne pijem (razen sojinega in kokosovega). Uporabila sem še eno jajce in dodala zmesi še ščepec soli. Premešala s paličnim mešalnikom in maso spekla v ponvi na kokosovi maščobi.
Iz mase sem dobila tri palačinke, ki sem jih vmes premazala z zmesjo puste skute, grškega jogurta (Total 0% maščob), cimeta in medu. Na vrhu pa sem še namazala eno žličko arašidovega masla, ker ga obožujem (če bi me zabodli, bi verjetno iz mene steklo arašidovo maslo in ne kri :P).
Ne pozabite si obliznite prstov!
Upam, da ste vsi veseli in zdravi ... in lep preostanek dneva želim vsem!
xoxo Deja
PS: Zna kdo pripraviti palačinke iz chia semen?
Pirinih palačink še nisem probala, sem pa zadnjič delala pirine mafine s sadjem. Bili so fantastični. :) Danes sem ravno ugotovila, da smo dobili na obisk še miško, ki ji očitno pirina moka tudi diši - se je spravila na eno vrečko. Ji bom jaz že dala vetra! Naj si najde kaj drugega za pod zob. ;) :)
ReplyDeletehaha. poredna miška :)
ReplyDeletebodo muffini drugič na meniju :)
Mmmm, zgleda slastno. :D
ReplyDeletePirini piškoti so tudi super, pa pirin kruh ...