Thursday, December 29, 2011

Pobožično razvajanje in blebetanje


Komaj čakam, da bo konec decembra. Pa ne, ker bi želela, da je novo leto, samo letos se ne zavedam, da je sploh december. In v nedeljo smo že kar 2012. Povozil me je čas …

Verjetno ste za praznike pojedli kaj sladkega, pa vseeno danes objavljam recept za kakav … bolj zdravo različico … na moj način, da si posladkam življenje ob grenkih dnevih :). Čas priprave: približno 5 minut.

Potrebuješ: 
- kakav v prahu (najde se ga na oddelku za peko; tega na sliki sem kupila v Hoferju; nakup organskega kakava tukaj: klik)
- med
- sojino mleko (lahko tudi kravje, kvinojino ali mandljevo)
- cimet
- vrelo vodo
- vanilijev ekstrakt (po želji).


V skodelico daš eno velik žlico kakava oz. ga daš kolikor želiš, da prilagodiš svojemu okusu. Dodaš vrelo vodo in premešaš, da dobiš gosto zmes. Dodaš dve žlici meda in po želji tudi vanilijev ekstrakt in ponovno premešaš.


Medtem segreješ približno 2 dl mleka. Ko je segreto ga nekaj sekund mešaš s paličnim mešalnikom, da se speni. Priliješ v skodelico in dobro premešaš. Potreseš s cimetom in postrežeš. :)



In še del z blebetanjem :D ..
Te praznike sem se kar dosti igrala z ličili, seveda nisem vsega poslikala, ker sem bedna :D. 
Zadnje čase skušam čim več nositi očala, ker mi je nazadnje optik napravil celo predavanje o kontaktnih lečah in me malo prestrašil (pa samo naročilo za leče sem oddala!). Jaz še vedno računam na lasersko operacijo v (upam) bližnji prihodnosti. 
Zadnje čase zanemarjam svoj blog, čeprav imam dosti materiala na zalogi. Bom se skušala popraviti :)
In že dolgo nisem objavila nobene svoje slike ... Pa še to z očali in novo frizuro :))


Upam, da ste lepo preživeli božič in dan samostojnosti, da niste preveč denarja zapravili za nepotrebna darila in da ste obdarovali tudi sebe. Novo leto pa naj bo takšno kot si sami želite. Pa radi se imejte.

xoxo Deja

Friday, December 16, 2011

Nekaj najljubših

Konec meseca in čas je za najljubše. No, konec meseca je mimo .. ampak to sploh nima veze. O svojih najljubših lahko govorim kadarkoli, ane? :) In kaj zadnje čase pogosto uporabljam?


1. Žal nisem imela cele sezamove tablice Sesame Bar with honey, ker sem pojedla vso zalogo, ker je odličen prigrizek in z lahkoto smukne v torbico, da se izognem morebitnemu kupovanju nezdravih jedi. Sestavine: samo sezamova semena in med (pri nakupu je treba paziti, ker jih veliko vsebuje tudi sladkor). Običajno jih kupim v DM-u.

2. Začela sem redno uporabljati kolebnico pri svoji vadbi, ker je odlična kardio vadba in dnevna soba je ravno prav velika, da lahko veselo skačem :). Kupljena v Sport 2000.

3. Tale paletka bi lahko rekla, da je najboljši nakup leta. Sleek Storm I-divine paleta je »a must have«, če si obsedenka z ličila, kot sem jaz. Odkar jo imam, rada preizkušam nove look-e in že dolgo nisem nosila svojega standardnega črnega eyelinerja. En aplavz zame :D. Kupljena v mojadrogerija.si: klik

4. Rabila sem nov podlak za nohte in čisto random kupila Ruby Kisses Nail Hardener. Lahko rečem, da so moji nohti res močnejši, sam lak se lepo nanaša in nima tako močnega vonja kot večina ostalih lakov. Zagotovo ga bom še kupila :). Kupljena v neki random drogeriji v Kopru, imena se ne spomnim.

5. Vsak večer si očistim obraz z Burt's Bees facial scrub. Je nežen piling, primeren za vsak dan, kože ne izsuši in jo očisti nečistoče. Kupljeno na ebayu že nekaj časa nazaj od nekega random kupca. (pri meni je vse random :))

6. Sem ljubiteljica rdečih lakov za nohte, v bistvu imam čez deset lakov v rdečih odtenkih, ker sem iskala pravi odtenek … ampak to je že druga zgodba :) Na mojih nohtih se je pogosto znašel Catrice lak za nohte v Bohemia (limited edition). Je pa res, da ni nič kaj preveč obstojen :/. Kupljen v Muellerju.

7. Čeprav nisem ljubiteljica lip glossov, je Catrice lip appeal  v 080 Bare Necessity moj redni spremljevalec že odkar sem ga kupila. Ni lepljiv, je nevpadljiv (od kdaj pa imam jaz rada nevpadljive ustnice? Nekaj čudnega se dogaja z mano:)) in lepo mazljiv. (rimam :)). Kupljen v Muellerju.


8. Seveda Deja ne bi bila Deja, če ne bi pozabila dveh izdelkov na prvi sliki. Povsem so me prevzeli Elf izdelki. Eden izmed njih je zagotovo Elf Studio Stipple Brush, super za nanašanje rdečila in osvetljevalca. In tukaj na sliki nujno potreben  čiščenja :). Kupljen na e.l.f. spletni strani: klik

9. Še en Elf izdelek, ki mi je pri srcu so robčki za odstranjevanje ličil. Edini robčki, ki ličila dejansko odstranijo in ne razmažejo kot vsi ostali! Ravno tako ne pečejo na očeh. Yay! Jutri naročim novo zalogo :D klik

Kater izdelke pa vi pogosto uporabljate zadnje čase? 
Najslajše sanje želim vsem! 

xoxo Deja

Thursday, December 8, 2011

Torej, kako se boš odločil danes?

Nimam ravno časa, da bi dolgovezila o izbiri hrane in kalorijah... pa vendarle sem našla zanimivo tabelo, ki je dovolj zgovorna. Danes, ko boste izbirali hrano, imejte v mislih tole:


Torej, kako se boš odločil danes?




Vsem želim lep sončen dan pa četudi delaven :)

Bom drugič kaj več povedala :)

xoxo Deja

Tuesday, December 6, 2011

7 nasvetov za zdravo prehranjevanje

Večina ljudi se ne prehranjuje zdravo, ker misli, da to ni mogoče, imajo preveč natrpan urnik (vsak bi moral imeti čas zase), v resnici pa gre samo za lenobo. Potrebno je le nekaj discipline in malce planiranja, pa lahko dosežeš marsikaj. Danes bom delila nekaj nasvetov, kako se prehranjevati bolj zdravo.

1. Večkrat sem se že znašla v situaciji, ko sem bila tako lačna, da si nisem vzela časa za rezanje zelenjave in sem raje zaužila kaj nezdravega. Olajševalna okoliščina je, da si vzameš nekaj časa in narežeš vso zelenjavo in sadje (npr. lubenico, melono, ananas), jih spraviš v plastične posode in hraniš v hladilniku. S tem imaš pred obrokom polovico manj dela in obstaja manjša možnost, da boš tvoja izbira slaba. V hladilniku lahko shranjuješ tudi omake in juhe.


2. Dobro je, da vnaprej planiraš obroke. Če veš, kaj boš počel čez dan, je lažje planirati obroke. Da ne moreš jesti zdravo med delovnim časom je lari fari. Tisti sendvič moraš kupiti ravno tako kot jabolko. Ne razvadi se z naročanjem pic, raje si pripravi obrok/e doma (solate, sadje, grški jogurt …). Ideje za obroke na poti bom pokrila v drugem blogu.

3. Nikoli ne kupuj hrane s praznim želodcem – oči so bolj lačne od želodca. S tem se izogneš kupovanju sladkarij, slanih prigrizkov in ostale nesnage. Jaz vedno preverim sestavine in se držim načela – vse kar ima več kot pet sestavin, je močno procesirano, zato raje ne kupim. Ravno tako raje kupujem organsko predelano hrano.

4. Ta točka se navezuje tudi na prejšnjo: ne kupuj nezdravih prigrizkov in sladkanih pijač (čokolade, piškotov, čipsa, sladoleda, gaziranih pijač, vode z okusom, sokov …). To so prazne kalorije in v naše telo ne prinašajo nobenih hranilnih snovi. Če se »junk« ne nahaja v tvojem domu, potem tega ne moreš jesti, tako preprosto je… :)


5. Omeji sladkor in sol. Sladke pijače zamenjajte z vodo, nesladkano limonado in čaji. Solite minimalno ali se soli celo izognite. In še to: smoothiji štejejo kot obrok in ne kot tekočina… Če se ti zahoče nekaj sladkega, potem raje v obrok dodaj cimet, dela čudeže, ko bi najraje pojedel celo čokolado. Dobra in zdrava alternativa sladkorju je med, ki je naraven vir ogljikovih hidratov, sestavljen predvsem iz monosaharidov, najenostavnejših sladkorjev, ki so glavni vir energije v telesu. Namesto bele soli lahko uporabiš himalajsko sol.

6. Obroke si pripravljaj sam. S tem, ko ješ v restavracijah ali obroke zate pripravlja nekdo drug, izgubljaš nadzor nad lastnim prehranjevanjem. Hrana v restavracijah je pripravljena v velikih količinah, običajno z nezdravo maščobo (rastlinskim oljem), ravno tako je uporabljeno veliko več soli kot bi jo uporabil sam pri kuhi. 

7. Nikoli ne izpusti zajtrka. Četudi misliš, da ga ne rabiš jesti, je ključen, saj pospešuje metabolizem in daje energijo za cel dan. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki ne jedo zajtrka, bolj debeli. Uravnotežen zajtrk poskrbi, da nismo tako lačni čez dan in manjša je možnost, da bi čez dan prenajedali. Če zajtrka ne ješ, lahko od tvojega zadnjega obroka (večerje) do naslednjega obroka (kosila) preteče tudi šestnajst ur.


Dobro je tudi, da ljudje okoli tebe vedo, da se prehranjuješ zdravo in da nisi na dieti in da nisi anoreksičen, če npr. zavrneš sladico … Sploh pa bi bil svet lepši, če bi se ljudje ukvarjali s svojimi problemi in se ne toliko vtikali v tuje zadeve :).


… Verjemite mi, da vam bo telo ob zdravem načinu prehranjevanja hvaležno :)
Izkoristite današnje sonce in lep dan še naprej, 

xoxo Deja 

PS: Upam, da vas ni Miklavž zasul s sladkarijami in je raje prinesel mandarine (in šibo)! ;)

Sunday, December 4, 2011

Kaj sem danes jedla?

Rada berem bloge o hrani, receptih in kaj je kdo jedel čez dan … Včasih dobim kakšno dobro idejo za obroke oz jih uporabim za inspiracijo.

Danes sem imela štiri obroke, ki pa so si sledili tako:

Za zajtrk sem jedla standard (ob jutranjih urah nisem ravno izvirna pri hrani :D) – ovseni kosmiči kuhani v kokosovem mleku (običajno jih skuham v sojinem mleku ali vodi pa sem morala porabiti kokosovo mleko :)), narezane pol banane na kolobarje, žlička meda, malo cimeta, pest mešanega suhega sadja. Poleg sem seveda spila skodelico zelenega čaja. Moj najljubši je Teekane Zen Chai.


V službi sem pojedla kosilo, ki sem si ga pripravila zjutraj. Mešana solata s kitajskim zeljem, avokadom, belim fižolom, tuno, olivnim oljem in balzamičnim kisom. Preprosto, a odlično :)


Malica je bila pripravljena hitro, ker je bila lakota huda. Sestavljena pa je bila iz narezanega jabolka, pesti mandljev in narezanega sira. Na koncu sem pojedla še eno kislo mandarino, da pokisam svoje sladko življenje :D.


Večerja je bila pirina pica (recept tukaj: klik) z brokolijem, bučkami, gobami in sirom. In bila je božanska :)

Kaj dobrega se je znašlo na tvojem krožniku? 
Prijeten nedeljski večer še naprej :) 

xoxo Deja

Thursday, December 1, 2011

In končno je tukaj!

Ne, ne mislim na (veseli) december. Pač pa recept za pirino pico, ki sem jo omenila že nekaj časa nazaj. No, pa začnimo :)

Kaj potrebuješ?

- pirino moko
- sol 
- mlačno vodo
- origano
- vinski kamen
- olivno olje
- paradižnikovo mezgo
- mešano zelenjavo
- sir

Koliko moke sem uporabila količinsko ne vem točno, verjetno nekje šest žlic, dodala ščepec soli in pol žličke vinskega kamna. Pomešaš. Začneš dodajati vodo, raje dodaš manj in dodajaš potem sproti, da dobiš lepo testo (ne sme se lepiti, vsa moka mora biti namočena). Vključiš pečico na 200°C, testo naj nekaj časa počiva, medtem pa pripraviš zelenjavo. Opereš in narežeš zelenjavo po želji. Naribaš sir (ali samo narežeš, če si prelen :D). Pekač premažeš z nekaj olivnega olja in po njem raztegneš testo. Premažeš s paradižnikovo mezgo, potreseš z origanom, potreseš še z zelenjavo in sirom. Postaviš v pečico in pečeš približno 20 minut. Pico narežeš in poješ :). No, jaz imam rajši mrzlo pico in počakam še nekaj časa, razen če je huda lakota :).

prej
 
Prvič, ko sem delala pico sem namesto paradižnikove mezge naredila paradižnikovo juho vendar v bolj gosti izvedbi. Uporabila sem tudi drugo zelenjavo – kar sem pač imela v hladilniku :). Namesto sira lahko uporabiš tudi tofu.

Pa dober tek!

potem
xoxo Deja

Thursday, November 24, 2011

Pira + recept za palačinke

Oz. zakaj se belo moko zamenjala s pirino ...

Pira ima precej visoko vsebnost  beljakovin, če se primerja z drugimi žiti, ravno tako vsebuje esencialne aminokisline, ki so pomembne za normalno delovanje  organizma. Bogata je z vlakninami in vitamini A, B, D in E. Primerna je za ljudi, ki pazijo na prehrano, ravno tako za alergike na pšenico, ni pa primerna za bolnike s ciliakijo. Lista pozitivnih strani pire bi se lahko nadaljevala v neskončnost …  Bela moka pa je le škrob, ki v telesu povzroča razne blokade, nalaga maščobo in piri po hranilnih lastnosti ne seže niti do kolen.

Jaz svojo kupim v DM-u in sem iz nje napravila že veliko slastnih obrokov. Danes sem se »pocartala« s palačinkami, ki sem jih pripravila kot običajne palačinke, samo da sem namesto bele moke uporabila pirino ter mleko nadomestila z mineralno vodo, ker mleka ne pijem (razen sojinega in kokosovega). Uporabila sem še eno jajce in dodala zmesi še ščepec soli. Premešala s paličnim mešalnikom in maso spekla v ponvi na kokosovi maščobi. 

Iz mase sem dobila tri palačinke, ki sem jih vmes premazala z zmesjo puste skute, grškega jogurta (Total 0% maščob), cimeta in medu. Na vrhu pa sem še namazala eno žličko arašidovega masla, ker ga obožujem (če bi me zabodli, bi verjetno iz mene steklo arašidovo maslo in ne kri :P).


Ne pozabite si obliznite prstov! 
Upam, da ste vsi veseli in zdravi ... in lep preostanek dneva želim vsem!

xoxo Deja

PS: Zna kdo pripraviti palačinke iz chia semen?

Sunday, November 20, 2011

Beljakovinska tortica

Sicer beljakovinske tortice že dolgo nisem spekla, sem se pa spomnila nanjo, ko se je k peki spravila cimra. Zakaj pa ne bi objavila recepta, da se posladkamo na nedeljski večer ;)
 
Potrebuješ:
- 3 beljake
- 100 g suhega sadja po želji (jaz sem uporabila indijske oreščke, mandlje, lešnike, rozine in arašide)
- agavin sirup ali med
- pekač, peki papir in pečico :D

Osnovna priprava:
Beljake ločiš od rumenjakov in beljake stepeš v sneg. Suho sadje zmelješ v "moko" in jo dodaš beljakom. Ravno tako dodaš agavin sirup ali med po okusu. Vse skupaj dobro premešaš.  Maso preliješ v pekač obložen s peki papirjem in ni nujno, da se masa razporedi po celotnem pekaču. Nato ga položiš v že ogreto pečico na 175°C za 15 – 20 minut, da rahlo porjavi.
Pustiš, da se ohladi, narežeš in postrežeš z žličko puste skute in potreseš s cimetom. 


Nasveti, da bo tortica še slajša:
Masi se lahko doda tudi kokosova moka ali kakav, ravno tako cimet. Postrežeš lahko tudi z vročim sadjem in medom. Poleg suhega sadja se lahko v maso zmeša še ovsene kosmiče (50g suhega sadja, 50g mletih kosmičev) ali pa uporabiš samo kosmiče.
Idej in predlogov je ponovno nešteto mnogo :)

Naj povem še, kako je bilo današnje kosilo božansko. Vegetarijanska pica iz pirine moke. Še sedaj se mi po njej pocedijo sline. Recept naslednjič ... :)

Lep preostanek nedelje,
xoxo Deja

Wednesday, November 16, 2011

Zalomljen noht?

To ni več problem!
Če delaš v trgovini z oblačili in imaš krhke nohte, se pač lahko zgodi, da se ti zalomi noht. Sicer sem to šele ugotovila preden sem stopila na avtobus  in skušala noht odtrgati do konca pa me je preveč bolelo, ker je bilo preblizu mesa … pa sem se spomnila na video, ki sem ga videla že nekaj časa nazaj na youtubu: kako popraviti zalomljen noht, noht čuvala vse do doma, ponovno pogledala video, sledila navodilom et voila … noht je kot nov :) 

Potrebuješ:
- lepilo za umetne nohte
- čajno vrečko
- pilico za nohte
- škarjice
- prozoren lak za nohte
- in seveda zalomljen noht :D

 

Raje sploh ne razlagam in samo prilagam video, ker nisem poslikala, pri razlaganju stvari pa nisem najboljša :D

Update o mojih nohtih: moji nohti so bili že celo življenje katastrofa in to z velikim K. Cepijo se, lomijo in so neizmerno krhki. Zadnje čase pa so v nekoliko boljšem stanju. Ne vem točno, kaj deluje, sem pa v prehrano vključila tudi konopljino in laneno olje ter avokado. Za podlak pa sem začela uporabljati Nail hardener od Ruby kisses. Mogoče pa pomaga :)

Lepe nohte in lahko noč želim vsem :) 
xoxo Deja

Thursday, November 10, 2011

Kako naj jem? - part 2

nadaljujem od včeraj in zaključujem obnovo knjige Michaela Pollana: Ni vse hrana - Kako pravilno jesti?


Jejte obroke - zajtrk, kosilo in večerja + dopoldanska in popoldanska malica. Priporočljivo je jesti pet do šest obrokov na vsake tri ure, vendar v praksi ljudje pojemo več predelanih prigrizkov za malico.  Prigrizki naj bodo nepredelana rastlinska hrana, se pravi: sadje, zelenjava in oreščki. Če se ne morete omejiti na pravo hrano, potem se držite treh obrokov.

Jejte samo za mizo. In pisalna miza ni miza! (ups :)) Med gledanjem TV-ja, sedenjem za računalnikom itd. nismo osredotočeni na hrano in pojemo več kot bi sicer. Izjema pravila: če jeste kje drugje kot za mizo, jejte sadje in zelenjavo.

Jejte skupaj s prijatelji ali družino. Običajno se nimamo želje basati pred drugimi in ko jemo sami, pojemo več. Skupen obrok povzdigne hranjenje z mehanskega procesa polnjenja telesa z energijo v obred srečanja družine in skupnosti.

S priboljški ravnajte kot s priboljški. Z živili za posebne priložnosti ni nič narobe, dokler posebna priložnost ni vsak dan. Potrebno je določiti, kdaj in kolikokrat naj bi jih jedli. Lahko se odločite, da jih boste pripravljali sami in to verjetno ne boste počeli vsak dan. Uživanje le teh omejite na konec tedna ali družabne priložnosti. (uvedite ti. »cheat day« in omejite uživanje na en dan, seveda ne s prenajedanjem, temveč vse v mejah normale).

Pustite nekaj na krožniku. Ko smo bili majhni, so nami govorili, da je treba pojesti vse iz krožnika (navodilo, ki smo ga kasneje v življenju morda vzeli nekoliko preveč resno). Starejša in bolj zdrava tradicija pravi: »Pusti nekaj na krožniku za gospo Uglajenost.« ali pa »Bolje, da se odloži v smeti kot na pas.«. (ostanke pospravite v posodo in hranite v hladilniku). Urite se v tem, da ne izpraznete vsega, tako boste kratkoročno jedli manj, dolgoročno pa pridobili nadzor nad sabo.

Omislite si vrt, če imate prostor ali vsaj na okna postavite korita. Gojenje lastne hrane izboljša odnos do hrane in prehranjevanja. Če boste del zapletenega in zanimivega procesa pridobivanja hrane, boste nedvomno pobegnili kulturi hitre hrane in vrednotam, ki jih vsebuje: da mora biti hrana hitra, poceni, njena priprava pa preprosta; da je hrana izdelek industrije, ne narave; da je hrana gorivo in ne oblika povezanosti z drugimi ljudmi in drugimi vrstami – z naravo. Na bolj praktični ravni to pomeni ,da boste jedli, kar bo zraslo na vašem vrtu in bo najbolj svež, okusen in najbolj hranljiv pridelek, kar jih lahko dobite; med delom na vrtu se boste gibali; tudi prihranili boste denar.

Tu in tam prekršite ta pravila. Obsedenost s hrano škoduje vaši sreči in verjetno tudi vašemu zdravju. Pomembno je vzdrževanje sproščenega odnosa do hrane. Ob posebnih priložnostih lahko pozabita na vsa ta pravila. Hrana naj bo zabavna in naj ne predstavlja trpljenja. S priboljški ravnajte kot s priboljški … »Pri vsem zmerno - tudi pri zmernosti,« dodaja še Oscar Wilde.

Pa lep dan želim vsem :)
xoxo Deja

Wednesday, November 9, 2011

Kako naj jem? - part 1

Kratek odgovor: Ne preveč. :)

Najprej preberi:
- Kaj naj jem?
- Kakšno hrano naj jem? - part 1
  Kakšno hrano naj jem? - part 2


Da začnem s Francozi… pojedo veliko smrtonosne mastne hrane in jo zalijejo s kozarcem rdečega vina, vendar so veliko bolj zdravi kot katerikoli drug narod. Jedo pa majhne porcije z majhnih krožnikov, redko se poslužujejo prigrizkov, ne poznajo repeteja, hrano uživajo ob dolgih, prijetnih obrokih v družbi. Po tem lahko sklepamo, da so pravila hranjenja bolj ključna kot sama hrana.


Dobiš toliko kot plačaš - boljša hrana (če jo sodimo po okusu  in prehranski kakovosti) stane več, ker je rejena intenzivneje in skrbneje. Če za boljšo hrano porabite več denarja, je boste verjetno pojedli manj in z njo ravnali skrbneje. In če je ta kakovostnejša hrana okusnejša, je boste za zadovoljstvo potrebovali manj. Dajte prednost kakovosti pred količino, kulinaričnemu užitku pred čistimi kalorijami in zapomnite si: »Bolje plačati špeceristu kot zdravniku.«

Jejte manj. Omejevanje kalorij je pokazalo, da upočasnjuje staranje. Jemo veliko več kot naše telo potrebuje, pretiravanje pa ne poveča samo telesne teže, temveč vpliva tudi na druge bolezni. Kako pa spodbujamo zmernost?

Nehajte jesti, preden ste siti. Francozi ne uporabljajo izraza »Lačen sem«, vendar pravijo »J'ai faim«, kar pomeni »Čutim lakoto«. Tudi ko končajo, pravijo »Je n'ai plus faim.« oz. »Ne čutim več lakote.« Kar je povsem drugačen način razmišljanja o sitosti. Zato se je dobro vprašati: »Ali še čutim lakoto?« in ne »Sem sit?«. Občutek bo prišel nekaj grižljajev prej.

Jemo iz dolgčasa, zabave, da se potolažimo in nagradimo. Jejte samo, ko ste lačni. Poskušajmo se osredotočiti na ZAKAJ jemo in vprašajte se, če ste res lačni - če nisi dovolj lačen, da bi pojedel jabolko, potem nisi lačen. Izognimo se prenajedanju.

Večja kot je porcija oz. embalaža, več pojemo oz. nalijemo. Kultura hrane je postala kultura oči: »Oči so bolj lačne od želodca.«. Vredno je izučiti čute, ki nas pogosto oskrbijo s koristnejšimi in natančnejšimi podatki. Naši možgani potrebujejo 20 minut, da zaznajo, da je želodec poln. Jejte počasneje in bodite pozorni, kaj vam sporoča telo in ne samo vid.

Jejte počasneje tudi zaradi tega, da boste hrano okusili – potrebovali jo boste manj, da boste zadovoljni. Hrano žvečite tako dolgo, da se skoraj utekočini, pijačo pa imejte v ustih tako dolgo, da jo dobro okusiš, preden jo pogoltneš. Med grižljaji je dobro odložiti vilice.

»Pojedina je v prvem grižljaju,« če se poslužuješ tega reka, lahko pomaga, da uživaš v hrani in jedli počasneje. Noben grižljaj ne bo tako okusen kot prvi in vsak naslednji bo postopoma zmanjševal zadovoljstvo.

Za uživanje hrane porabite toliko časa, kolikor ste ga porabili za pripravo. Pripomore k upočasnitvi prehranjevanja in k okuševanju.

Kupite manjše krožnike in kozarce. Na večji krožnik bomo servirali večjo porcijo. In ne hodite po repete. Če ponovno napolnite krožnik, izgubite nadzor nad velikostjo porcije.


Ravno tako kuhajte sami. Če nekdo kuha namesto vas, pomeni, da izgubljate nadzor nad svojim lastnim prehranjevanjem, porcijami in sestavinami. Že pripravljena hrana in hrana v gostilnah je pripravljena v velikih količinah in je polna nezdravih olj, koruznega sirupa, sladkorja in soli. Upad kuhanja je povezan s porastom debelosti in drugimi boleznimi.

»Zajtrkujte kot kralj, kosite kot princ, večerjajte kot revež.«. Znanstveniki še niso prišli do zaključka, ali je pozno ponoči oz. pred spanjem dobro jesti ali ne … (jaz večerjam nekje od pol devetih do desetih). Velja pa, da bolj kot boste po obroku aktivni, toliko več energije iz tega obroka bodo mišice porabile, preden jih bo telo uskladiščilo kot maščobo. Nekateri pa pravijo, da so kalorije kalorije, ne glede na to, v katerem delu dneva jih zaužijete. Zaužili boste manjšo skupno količino kalorij, če prehranjevanje prestavite v zgodnejši del dneva, ker smo ljudje zjutraj na splošno manj lačni.

Nadaljevanje in zaključek jutri :)
xoxo Deja

Monday, October 31, 2011

Trick 'r treat!

Če ga praznuješ ali ne... Happy Halloween. :)

Bučna pita zadnjič ni izpadla najboljše (pojedla sem jo vseeno), zato recepta (še) ne bom objavila kot sem ga nameravala ... Objavim pa sliko, če smo že v duhu Halloween-a :)


Ispiracija: Lady Gaga - Born this way.
Makeup: samo črna barvica Bourjois Khol & Contour
+ bela srajca, ki sem jo seveda umazala z barvico in črna kravata :)

Če bi šla s tem makeup-om ven, bi po barvici nanesla še črno senčilo za daljšo obstojnost.

Ostali ste odšli kam in se našemili za Halloween?

xoxo Deja

Wednesday, October 26, 2011

Recept: Nebeška paradižnikova juha

Juhu hu. Čas juhic je tu :)

Tole juhico me je naučila predraga bivša cimra in ker je tako odlična, sva jo kuhali kar pogosto. Ker sem imela v hladilniku nekaj paradižnikov, solat pa ne bi ravno jedla vsak dan, sem si jo skuhala tudi danes …

Potrebuješ:
 -olivno olje
- med
- sol
- klinčke
- paradižnike z maminega vrta (tudi kupljeni bodo ok :))
- čebulo

Postopek:

Narežeš čebulo, pri tem pa zadržuješ solze in paziš, da se ne razmaže maskara :). V ponev vliješ približno eno žlico olivnega olja in ko se segreje, dodaš čebulo. Medtem ko se čebula praži, narežeš paradižnike. Jaz sem narezala tri večje paradižnike in devet češnjevih, lahko pa se uporabi samo navadne pa tudi pelati niso slaba ideja. Narezane paradižnike dodaš v ponev rahlo porjaveli čebuli. Paradižnik spusti precej vode in se vse skupaj lepo pokuha. Jaz sem dodala še malce vode, da na koncu juha ni preveč gosta. Med kuho soliš in dodaš pet klinčkov (zapomni si število klinčkov, ker jih moraš pred koncem pobrati ven). Juho kuhaš na zmernem ognju od 10 – 15 minut, pred koncem dodaš še žlico meda, premešaš in poskusiš, če še kaj manjka. V mojem primeru sem dodala še malce soli in meda. Ugasneš ogenj in poloviš vseh pet klinčkov, juho preliješ v pokončno posodo in jo zmešaš s paličnim mešalnikom

Preliješ v krožnik in veselo poješ :). Juho sem postregla s čičeriko, ki sem jo pred tem na hitro prepražila in juho potresla z rožmarinom.

Bon apetit in lep deževen dan še naprej!

xoxo Deja

PS: Zakaj ni slik? Ne vem, kje je digitalni fotoaparat in iz mobitela ne morem prenesti slik na računalnik ... Mogoče mi kasneje uspe. :)

Sunday, October 23, 2011

.Mogoče še ne veš ...

Ljudje prespimo tretjino življenja, polovico ga presedimo.


Bela moka in bel sladkor ne vsebujeta hranilnih snovi in spadata pod ti. »prazne kalorije«.


Pomanjkanje tekočine (vode) je lahko eden glavnih razlogov za utrujenost.


Sladkor redi bolj kot maščoba.


Če smo utrujeni, hitreje in večkrat posežemo po hrani. Predvsem sladkorju.


Niso vsi beljakovinski izdelki dobri beljakovinski izdelki. (hrenovke, paštete …)


Procesirana hrana je hrana v embalaži in vsebuje več kot pet sestavin.


Ženske, ki živijo zdravo, imajo manj problemov v času menstruacije.


Mišice so težje od telesne maščobe.

Nekaj zanimivosti ... in lahko noč!
xoxo Deja

Monday, October 17, 2011

"Počitnice"



Ne, nisem bila na dopustu, bi ga pa pošteno rabila, po pravici povedano. Za mano je selitev in ostala sem brez interneta. Nekaj časa je šlo brez problema, potem so pa prišli nujni e-maili, pogrešala sem pisanje blogov, udejstvovanje na forumih, še kuhanje oz recepti brez interneta so bili neizvirni … :)

Tudi moja prehrana in telovadba sta zadnje čase bolj stagnirali ti. »vse skupaj je šlo na počitnice« :D. Nisem imela motivacije, inspiracije, selitev in vse spremembe so me utrudile in dejansko nisem imela časa zase. Sedaj pa je čas, da se ponovno postavim na noge. Saj zdrav način življenja ni samo za kratek čas. Ni samo neko začasno obdobje, ampak je življenjski stil. 

Sem koga razočarala? Verjetno sem, verjemite mi, da sem sama sebe najbolj. Žal sem le človek in sedaj je čas, da pojdem po svojih starih poteh, ker se ne počutim najbolje zadnje čase. Kar te ne ubije, te okrepča. Pripravljena sem na nove podvige. 

Upam, da ste vsi OK in zdravi in veseli in motivirani in lepi in sledite svojim sanjam :)
Lahko noč,

xoxo Deja

PS: Malo za šalo, malo zares: Reality sucks, I've missed online :D

Sunday, October 2, 2011

Za popoln začetek oktobra - Recept: humus

Humus oz. čičerikin namaz je pri meni zadnje čase zelo pogosto na meniju. Hitro se ga pripravi, ne rabiš pretirano veliko sestavin in še zdravo je.

Čičerika je odličen vir proteinov, zato je tudi priporočljiva za vegetarijance. Znižuje holesterol in preprečuje bolezni srca. Uporabi se jo lahko v solatah, namazih, omakah ... ima podobno sestavo kot fižol in je odličnega okusa :).

Potrebuješ:
- čičeriko iz konzerve (oz kozarca)
- nekaj tekočine iz konzerve
- sol
- česen
- sezam
- olivno olje
- limonin sok
 čečerika Alnatura (DM), domače olivno olje, himalajska sol (Planet Bio), sezamova semena, limona, mlet česen


Postopek je zelo preprost ... Daš vse sestavine skupaj (razen sezama) in jih zmešaš s paličnim mešalnikom. Na koncu dodaš še sezam in zmešaš z žlico :D

OK, Deja, bodi resna!

Kar se količine tiče:
približno štiri žlice čičerike, ena žlica in pol tekočine iz konzerve, žlica limoninega soka, sol za konico noža, en strok česna (jaz sem uporabila kar česen v prahu, ker sem prelena za lupljenje česna :P) in žlica olivnega olja. Sezama dodam približno dve žlici in ga dam na koncu, ker mi je bolj všeč, da ima humus nekaj teksture.  Nato zmes poskusim in če se mi zdi, da bi lahko bilo boljše, dodam še katero od naštetih sestavin.


Načeloma je originalen recept s tahinijom (sezamov namaz), ki ga na žalost še nisem preizkusila, ker je malce dražja zadeva in če si študent, se odločiš za cenejšo alternativo, ki pa izpade ravno tako dobro :)
Namesto čičeriko iz konzerve se lahko uporabi sveže kuhana čičerika in se prihrani nekaj tekočine, v kateri se je kuhala.
Količino sestavin se lahko doda po okusu in zahtevah posameznika. Ravno tako se lahko dodajo različne začimbe ... Z rdečo papriko in čilijem je super! Temu na sliki sem dodala samo malce bazilike.

Kot priloga se prileže sveže narezana zelenjava (jaz zraven pojem kar surov koren in je božansko), lahko pa tudi kuhana na sopari.


Kako pa ostali pripravite humus in kaj pojeste poleg kot prilogo?

Pa dober tek,
xo Deja

Wednesday, September 28, 2011

Fun survey!

Končno! ... je tu nov blog! Za mano je precej stresno obdobje (oz še vedno traja) in se nisem hotela obremenjevati še s pisanjem blogov. Še telovadila sem bolj površno, da o prehrani sploh ne govorim. Se bom počasi umirila, ker stres res ni v moji navadi in rajši živim "lagano" :)

V glavnem, našla sem tale obrazec na nekem blogu in ker rada pišem o random stvareh, sem se odločila, da ga izpolnim  ... Za vašo zabavo in mojo sprostitev :)

Tri stvari, ki kažejo na to, da sem še vedno otrok:
1. Obožujem risanke. Cel dan lahko presedim pred TV-jem in gledam risanke (z objetim medvedkom in da mi še mami pripravi prigrizke :D)
2. Hitro se razveselim stvari in potem sem kot majhen otrok na božično jutro :)
3. V določenih situacijah se obnašam otročje. ^^



Tri stvari, ki kažejo na to, da sem že stara:
1. Sem zelo občutljiva na temperature. Zebe me tudi ob toplih sončnih dnevih, ravno tako, če je premočna klima … (in trenutno imam na sebi zimske nogavice in jopico). Včasih se ne ogrejem tudi z nogavicami, šalom, pečjo, bundo ...
2. Pokajo mi sklepi, kljub temu, da telovadim in se raztegujem vsak dan.
3. Štiri ali pet let nazaj sem hodila na fizioterpijo zaradi kolkov.

Tri stvari, ki jih želim narediti:
1. Potovati. Avstralija in Kalifornija! Ne vem zakaj me tako vleče tja …
2. Naučiti se kuhati več zdravih jedi, da bom imela več opcij.
3. Postati vizažistka. ^^

Tri stvari, ki »dokazujejo«, da sem tipičen »fant«:
1. Rada gledam ZF filme, akcije … pač bolj moške žanre :)
2. Obožujem moška dela – bolj je umazano in težko, boljše je :)
3. Vedno imam modrice po nogah ali kje drugje po telesu. Včasih se počutim kot boksar ali nogometaš. Ha! :)
(4. Vem, da so samo tri, ampak redno tudi kupujem na moškem oddelku z oblačili, ker se vedno najde kaj pametnega!)

Tri stvari, ki dokazujejo, da sem tipično dekle:
1. Obožujem makeup, ličenje, lake za nohte …
2. Všeč mi je, ko se lepo uredim in obujem pete.
3. I love shopping :) Kupujem, ko sem vesela, kupujem, da se potolažim, kupujem zaradi dolgčasa … ah, ja :)


Tri stvari, ki jih želim narediti v naslednjih treh mesecih:
1. Izločiti meso iz jedilnika (ne jem ga že kakšen mesec in mi nič ne manjka)
2. Izkazovati več ljubezni :)
3. Več se družiti s prijatelji in spoznati kakšne nove obraze <3

Tri stvari, ki so mi všeč pri meni:
1. Redno telovadim vsak dan.
2. Smejim se tudi v najbolj obupnih situacijah (in vsaj skušam ostati pozitivna).
3. Bolj sem vesela, če so srečni ljudje, ki so mi blizu, kot jaz sama.


Navedi tri vsakodnevne nujnosti:
1. Zeleni čaj zjutraj in veliko vode čez dan.
2. Telovadba! Sprehod, joga, tek, intenziven trening … samo, da je nekaj
3. Redno pregledovanje e-mailov in facebooka. :D


Tri stvari, ki me strašijo:
1. To, da ne bom dosegla v življenju stvari, ki si jih močno želim.
2. Nosečnost, to sem že enkrat omenila.
3. Apokalipsa zombijev :D (ok , ne. zombiji so kul :P). Morski psi! Ne moram gledati dokumentarnih oddaj o njih, kaj šele filmov, ko sem v morju, si vedno predstavljam, da me bo zagrabil morski pes …

Sedaj ste pa na vrsti vsi ostali :)
Prijeten večer še naprej,

xoxo Deja