Monday, August 29, 2011

Nič več prenajedanja




Vsi poznamo tisti občutek v želodcu, ko se prenaješ in potem se še tri ure ne spraviš k sebi, poležavaš na kavču in zaspiš pred televizijo. Prenajedanje je lahko ena izmed prehranskih motenj (tako kot anoreksija ali bulimija), lahko je povezano čustveno ali pa je zgolj iz dolgočasja ali požrešnosti, počasi pa nam pride v navado … 

Nekaj kratkih nasvetov in predlogov, kako se izogniti prenajedanju, ki lahko škodi našemu zdravju. 

Enostavno se izogneš prenajedanju, da ne kupuješ svojih najljubših »prigrizkov« - pa naj bo to čokolada, piškoti, sladoled, čips … Če nimaš tega na dosegu roke, potem tudi jesti ne moreš tega :). Kupovanju teh prigrizkov pa se izogneš, da ohraniš karakter in enostavno spregledaš te stvari v trgovini. Čez čas ti pride v navado, da se niti ne sprehodiš med temi policami. Vsekakor pa ne s praznim želodcem v trgovino, ker se v košari vedno znajde kaj »ne-dobrega« :).
In ne kupovati novih izdelkov na trgu. Če ne veš kakšen je njihov okus, potem te naslednjič ne bo pritegnil k nakupu.

 Vse je OK, če je v mejah normale ...

Naslednjič ko dobiš napad lakote, se začni ukvarjati s svojo zunanjostjo. Ko začneš delati nekaj kar ni »uničujoče« za telo, pomaga pri odvrnitvi na misel o prenajedanju. Uredi so nohte na rokah in nogah, populi obrvi, začni telovaditi, pojdi v fitnes … ali pa pokliči prijatelja/prijateljico, da te zamoti. Dobro je tudi, da so ljudje okoli tebe obveščeni o tvojih prehranjevalnih navadah in te podpirajo, rajši kot izzivajo in pred teboj odpirajo vrečko čipsa. 

Na vidna mesta (najboljše, da kar na hladilnik) si nalepi slike in misli za motivacijo. Jaz bi si lahko kakšno svojo staro sliko izpred dveh let in recimo kakšno osebo, ki ima po mojem mnenju sanjsko postavo. In nič te bolj ne odvrne od hrane kot tvoje stare fotografije, believe me :).

Ali pa takšno sliko ... ^^

Iz lastnih izkušenj lahko tudi povem, da je tudi šest ur po prenajedanju težko telovaditi. Slabo mi bo, ne bom mogla dati vse od sebe, bolj bom zadihana … Zapomni si te neprijetne občutke ob telovadbi, naslednjič te bodo zagotovo odvrnili od tiste torte.
 
Alergije! Včasih alergije nastanejo z mešanjem različnih sestavin iz različne hrane. Jaz tudi nisem alergična na čokolado pa še vseeno dobim tu pa tam izpuščaje in srbečico, ki pa nikoli niso prijetni. 

Najdi si hobi, ki te bo zaposlil in odvrnil misli od hrane (peka in kuhanje verjetno nista najboljša izbira :D). In za konec še – hrana je drag antidepresiv, denarja pa danes ni nikoli preveč.

Lahko se prenaješ tudi zdrave hrane. Hrana je draga, imej to v mislih.

Samo z dvema dnevoma nezdravega prenažiranja pa lahko narediš več škode kot koristi v enem mesecu zmernega načina prehranjevanja. 

Če nič od tega ne pomaga, bi bilo pametno poiskati strokovno pomoč, saj gre verjetno za prehransko motnjo.

Prijeten večer želim vsem in brez vrečke čipsa!, 

xoxo Deja

6 comments:

  1. Sama sem popolnoma "skenslala" sladkor v vseh oblikah - čokolada, prigrizki, pijače... edino v sadju ga še tu pa tam zaužijem iz zdravstvenih razlogov (stroga dieta) in moram povedati, da sem na začetku komaj prebolevala stanje brez čokolade, zdaj pa sem že navajena - hja, po treh mesecih ti je že vseeno za čokolado. ;)

    ReplyDelete
  2. Tudi jaz sem skenslala ves sladkor, razen sadje. V mojem primeru je bila pa to kar moja odločitev, sem shujšala in prešaltala na zdrav način prehranjevanja. Privoščim si tu pa tam kakšen priboljšek, drugače mi pa nič ne manjka :)

    ReplyDelete
  3. Meni pa včasih pomagajo motivacijski stavki:) recimo neki mojih:
    If hunger is not the problem, then eating is not the solution!
    Take care of your body. It's the only place you have to live!
    al pa Kejtrin, you're not hungry, you're bored!
    Zato ker kadar sem se nažirala sem se ponavadi iz dolgčasa ali samote in ker se nisem spravila kaj drugega - pametnejšega počet :) Sem pa ugotovila, da manj kot jem junk, manj si ga želim in tudi en košček čokolade je pri meni prepovedan, ker ponavadi nikoli ne morem ostat pri enem in se to nadaljuje še v drugo prenajedanje...
    Sem se pa vzela v roke in si želim bit najboljša kar sem lahko in mi uspeva. Nehala sem dietat in se mam bolš kot kdajkoli prej, tut počutim se fenomenalno :)

    Še nekaj - v enem blogu si opisovala nail marbling... pa sem probala in mi pride taaak grdo. Po vodi se še razlije ampak na nohtu mam pa packo oz. kot neki "kosmič" napackanega laka... Probala sem skor vse sorte lakov pa nisem bla uspešna...Kako ti je uspelo? Si ugotovila, da gre s kero določeni znamko lakov bolje? Sem se pa pol navdušila nad časopisnimi nohti ker so super easy in še nenormalno dobro zgledajo. Možno da si že vidla :)
    Link: http://www.youtube.com/watch?v=2kcdt4_5Ncc&feature=related
    Mogoče bolš če daš bel lahk in če ne brišeš tolk dol tiska :) Res so mi všeč :)
    To je vse kar sem hotla delit :)
    Radi te beremo ;)
    Carpe diem!

    Kejt

    ReplyDelete
  4. Ful dobr slišat, da se dobr počutš! In motivacijski stavki zmagajo :) Js se tut včasih pogledam v ogledalo: pa si rečem, da prvič v življenju dobr zgledam in nočem tega zgubit. Sem bla tut js na istem z dietiranjem in prenažiranje zaradi dolgčasa, slabe volje, ker zgledam grozno ... pa se da vse spremenit :)

    Ja, najlepši nohti: vodna tehnika. Hmm.. ne bi vedla. Tekstura laka mora bit kremna. Meni je z Barry M laki prijelo, mora bit pa nujno podlaga, najboljše da kar najsvetlejši lak, ki ga želiš uporabit. Z revlonovim in essence lakom ni šlo. Poglej si še kakšen video na youtubu, mogoče ugotoviš kaj si delala narobe.
    Jaaaaaaa, časopisna tehnika je tako lepa pa je še kar nisem sprobala! Kakšen alkohol pa uporabiš? Js rabim enega še za senčila popravljat in čiščenje umetnih trepalnic. Verjetno bi mogla v lekarno vprašat :)
    Hvala za komentarje, jih rada prebiram :) xo Deja

    ReplyDelete
  5. Js pa sem se slikala na začetku in mi je grozno gledat sebe in pol se skos opominjam da takšna nikoli več nočem bit :) In da bom zdaj sam najboljša kar sem lahko :)
    Čestitam da ti je uspelo, js se še nikoli nisem tak pogledala v ogledalo, ampak tut to bo :)

    Bom pogledala, lepo so mi fuuul... Vaja dela mojstra I guess :)
    Navadn alkohol 70% sem vzela js. Doma smo ga imeli za rane čistit in razkuževat pa sem ga zaplenla :) Neki dni nazaj sem časopisne nohtke še moji mami naredla :) Je bla cela navdušena :)
    Pridejo pa lepše na malo daljše nohte sem ugotovila :)

    Lepo se meeej ;)

    Kejt

    ReplyDelete
  6. Step by step. Tut to boš dosegla :)

    jap, vaja dela mojstra. Js sm mela srečo in mi je že v prvo ratal. Očitno sem pravi lak uporabila, kaj pa vem. Bom šla tut js kupt tale alkohol, že ne vem kolk časa govorim, da ga bom nabavla pa mi še ni uspelo. Ko preizkusim, bom itak verjetno blog napisala :)

    Fajn se mej tut ti :)

    ReplyDelete