Tuesday, August 9, 2011

Koliko vode naj spijem na dan?


Voda je osnovna sestavina našega telesa, sestavlja 50 – 70% telesne teže, samo mišičevje je sestavljeno iz 75% vode. Vodo izgubimo z znojenjem (s športno aktivnostjo in upam, da ste vsi aktivni ali pa samo s sedenjem v vročih dneh :)), dihanjem in izločanjem. 


Njena naloga je regulacija telesne temperature, prenašanje različnih hranilnih snovi, vitaminov, mineralov, iz telesa odnaša nesnago, ki je nastala pri presnovi, preprečuje trenje med površinami tkiv, vzdržuje vlažnost sluznic, pomaga pri vzdrževanju telesne težepomanjkanje vode vodi do dehidracije in je hujše kot pomanjkanje katerihkoli drugih hranil. Izguba vode za več kot 15% telesne teže je že smrtno nevarna
 
Če skrbimo za mišični tonus, potem nam pomanjkanje lahko privede do izgube mišične polnosti, v telesu se začnejo nabirati toksini. Z dovolj vnesene vode poskrbimo tudi za zdravje las, kože, nohtov in nasploh si zagotovimo dobro počutje.


Torej, koliko vode naj spijem na dan? Od 8 kozarcev (minimum) do 15 kozarcev oz. 35 ml vode na kilogram telesne teže. Jaz vedno s sabo nosim stekleničko (kupljeno tukaj: klik) in jo običajno napolnim šestkrat (poleg vode spijem vsaj še dve skodelici zelenega čaja na dan:)). Seveda je potrebno vodo uživati čez cel dan in ne čakati šele trenutka, ko smo žejni. Pa tudi vso vodo ne smemo popiti naenkrat, je nevarno! 


Najlažje je, če s seboj vedno prenašaš stekleničko vode in šteješ kolikokrat si jo napolnili oz. popil. Poznam dosti ljudi, ki ne popijejo dovolj vode na  dan, vedno posegajo po sokovih in gaziranih pijačah in pijejo šele ko so žejni. Če se prepoznate v tem opisu, potem postavljam »challenge« :) – vsakič, ko želiš spiti sladkano pijačo, jo raje zamenjaj z vodo in čez cel dan spij vsaj 2 litra vode

Telo ti bo hvaležno!

Lahko noč, 
xoxo Deja

1 comment:

  1. Valuable info. Lucky me I found your web site unintentionally,
    and I am stunned why this coincidence didn't came about earlier! I bookmarked it.
    Here is my webpage ... click site

    ReplyDelete