Tuesday, December 6, 2011

7 nasvetov za zdravo prehranjevanje

Večina ljudi se ne prehranjuje zdravo, ker misli, da to ni mogoče, imajo preveč natrpan urnik (vsak bi moral imeti čas zase), v resnici pa gre samo za lenobo. Potrebno je le nekaj discipline in malce planiranja, pa lahko dosežeš marsikaj. Danes bom delila nekaj nasvetov, kako se prehranjevati bolj zdravo.

1. Večkrat sem se že znašla v situaciji, ko sem bila tako lačna, da si nisem vzela časa za rezanje zelenjave in sem raje zaužila kaj nezdravega. Olajševalna okoliščina je, da si vzameš nekaj časa in narežeš vso zelenjavo in sadje (npr. lubenico, melono, ananas), jih spraviš v plastične posode in hraniš v hladilniku. S tem imaš pred obrokom polovico manj dela in obstaja manjša možnost, da boš tvoja izbira slaba. V hladilniku lahko shranjuješ tudi omake in juhe.


2. Dobro je, da vnaprej planiraš obroke. Če veš, kaj boš počel čez dan, je lažje planirati obroke. Da ne moreš jesti zdravo med delovnim časom je lari fari. Tisti sendvič moraš kupiti ravno tako kot jabolko. Ne razvadi se z naročanjem pic, raje si pripravi obrok/e doma (solate, sadje, grški jogurt …). Ideje za obroke na poti bom pokrila v drugem blogu.

3. Nikoli ne kupuj hrane s praznim želodcem – oči so bolj lačne od želodca. S tem se izogneš kupovanju sladkarij, slanih prigrizkov in ostale nesnage. Jaz vedno preverim sestavine in se držim načela – vse kar ima več kot pet sestavin, je močno procesirano, zato raje ne kupim. Ravno tako raje kupujem organsko predelano hrano.

4. Ta točka se navezuje tudi na prejšnjo: ne kupuj nezdravih prigrizkov in sladkanih pijač (čokolade, piškotov, čipsa, sladoleda, gaziranih pijač, vode z okusom, sokov …). To so prazne kalorije in v naše telo ne prinašajo nobenih hranilnih snovi. Če se »junk« ne nahaja v tvojem domu, potem tega ne moreš jesti, tako preprosto je… :)


5. Omeji sladkor in sol. Sladke pijače zamenjajte z vodo, nesladkano limonado in čaji. Solite minimalno ali se soli celo izognite. In še to: smoothiji štejejo kot obrok in ne kot tekočina… Če se ti zahoče nekaj sladkega, potem raje v obrok dodaj cimet, dela čudeže, ko bi najraje pojedel celo čokolado. Dobra in zdrava alternativa sladkorju je med, ki je naraven vir ogljikovih hidratov, sestavljen predvsem iz monosaharidov, najenostavnejših sladkorjev, ki so glavni vir energije v telesu. Namesto bele soli lahko uporabiš himalajsko sol.

6. Obroke si pripravljaj sam. S tem, ko ješ v restavracijah ali obroke zate pripravlja nekdo drug, izgubljaš nadzor nad lastnim prehranjevanjem. Hrana v restavracijah je pripravljena v velikih količinah, običajno z nezdravo maščobo (rastlinskim oljem), ravno tako je uporabljeno veliko več soli kot bi jo uporabil sam pri kuhi. 

7. Nikoli ne izpusti zajtrka. Četudi misliš, da ga ne rabiš jesti, je ključen, saj pospešuje metabolizem in daje energijo za cel dan. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki ne jedo zajtrka, bolj debeli. Uravnotežen zajtrk poskrbi, da nismo tako lačni čez dan in manjša je možnost, da bi čez dan prenajedali. Če zajtrka ne ješ, lahko od tvojega zadnjega obroka (večerje) do naslednjega obroka (kosila) preteče tudi šestnajst ur.


Dobro je tudi, da ljudje okoli tebe vedo, da se prehranjuješ zdravo in da nisi na dieti in da nisi anoreksičen, če npr. zavrneš sladico … Sploh pa bi bil svet lepši, če bi se ljudje ukvarjali s svojimi problemi in se ne toliko vtikali v tuje zadeve :).


… Verjemite mi, da vam bo telo ob zdravem načinu prehranjevanja hvaležno :)
Izkoristite današnje sonce in lep dan še naprej, 

xoxo Deja 

PS: Upam, da vas ni Miklavž zasul s sladkarijami in je raje prinesel mandarine (in šibo)! ;)

3 comments:

  1. Komaj čakam blog o obrokih na poti! Bo res prav prišla kaka ideja za malico v službi, da ne bomo samo v pekarno hodil :D

    I.

    ReplyDelete
  2. Čudovit blog. Res ga rada prebiram, zanimiv je in poleg tega o hrani in zdravi hrani zvem vedno kaj več novega. :)
    P.s. meni pa je prinesel Miklvž medenjake. ;)

    ReplyDelete
  3. Ela, me veseli :)
    Js sm dobila nogavice, spodnje majice in copate... da me ne bo zeblo :)) xo

    ReplyDelete