Thursday, April 14, 2011

Limona, limona, limona


Današnji blog bo malce bolj poučen in še dobro, da sem ga polovico napisala že pred dnevi, ker danes nisem najbolje razpoložena za bloggiranje :).

Eden izmed mojih priljubljenih sadežev (poleg ananasa, jagod, lubenice … :P) je limona. Spada med citruse, vsebuje veliko vitaminov in vedno jo uporabljamo, ko smo bolni, najbolje pa jih zaužijemo še preden se nas kaj loti, saj je ta sadež neverjeten in ima mnogo zdravilnih učinkov.


Okus limoninega soka je prijeten in osvežujoč, sploh v prihajajočih vročih dnevih si bomo grlo večkrat osvežili z limonado. Lahko jo tudi pojemo, sok dodamo raznim napitkom, z njim kisamo solato, vedno sede z morskimi sadeži, je nepogrešljiv dodatek peciv  … Naj bi bil limonin sok desetkrat močnejši od kemoterapije, največji efekt daje pri težavah s cistami ali tumorjem, učinkuje proti notranjim parazitom, uravnava krvni tlak, blagodejno deluje na živčevje in nasploh deluje antidepresivno.

Limona je tudi zelo priporočljiva v boju proti celulitu. Najboljše je, da se čez dan spije liter in pol vode, ki ji premešaš sok ene limone. Vsake toliko časa pa opraviš doma pripravljen piling (dve pesti grobo mlete soli, sok ene limone, žlica olivnega olja). Nasploh je masaža telesa pomembna proti celulitu, draga dekleta :).

Neverjetna je tudi pri čiščenju obraza. S sokom prepojiš en kos vate in dodaš žličko bio sladkorja ter s tem nežno krožiš po vlažni koži obraza približno minuto ali dve, nato dobro spereš. Izpustimo predel oči, kot pri vsakem pilingu in maski! Koža bo mehka, čista, sijoča in na videz bolj zdrava. Takšen »tretma« po daljšem času uporabe odpravlja kožne madeže, pege, razne brazgotine, odpravlja ogrce, akne … Za občutljivo kožo zna biti sam limonin sok precej agresiven, zato ga lahko pomešamo z vodo.

Zaradi vseh zgoraj naštetih blagodejnih učinkov in še kaj bi se našlo, se limona vedno nahaja v mojem hladilniku. Sploh pa je vedno lepo začeti dan s sveže pripravljeno limonado brez sladkorja, seveda :).


In sedaj naprej ležanje s knjigo v roki in z obkladkom na nogi - rahla poškodba in bolečina, ki bo kmalu popustila (upam) :)
xoxo Deja

No comments:

Post a Comment