Friday, May 6, 2011

Kako shujšati ...


Večno vprašanje :)
Vem, da bo naslov pritegnil k branju marsikoga … sedaj pa samo še dopišem: na težji način :). Enkrat in za vselej se lahko počutimo dobro v svoji koži, ne da bi stradali, ne da bi preveč trenirali, ne da bi se posluževali raznih čudežnih sirupov za hujšanje … brez nezdravih diet (nisem zagovornica diet, kdo bi si mislil, pa dvakrat sem bila na njej :D).

No, pa začnimo:

1.  Pozabimo vse kar vemo o hujšanju. Običajno smo pridobili informacije od prijateljev, iz revij, interneta … in nimajo nič opraviti z zdravim načinom življenja. Moramo se naučiti živeti zdravo, zato se moramo naučiti od začetka. Priporočam knjigo Michela Pollana: Food rules, ki žal še ni prišla v moje roke, menda pa razjasni točno kaj je dobro za nas in kaj ne. O »super hrani« bom spregovorila kdaj drugič, da ne bom predolga :)

2.  Po tem, ko smo pozabili kar vemo o hujšanju, je čas, da pozabimo na preteklost. Preteklosti ni tukaj, sploh ne obstaja. Preteklost je sestavljena iz nešteto sedanjih dogodkov  in ustvarjamo jo SEDAJ! Stvari pustimo za sabo, vključno z idejami in dejanji … Ni važno ali smo včeraj pojedli tri kose čokoladne torte ali smo se prejšnje poletje zredili za deset kilogramov … kar je pomembno, je sedanjost, saj z njo ustvarjamo svojo prihodnost.

3.  … kar nas pripelje do tretje točke. Zastavljajmo si realne oziroma uporabne cilje. Če rečeš: »Želim izgubiti 15 kilogramov v dveh mesecih," je to želja, ni pa cilj!
Cilji naj bodo SPECIFIČNI, IZMERLJIVI, DOSEGLJIVI, REALISTIČNI in ČASOVNO OMEJENI. Praktičen primer: »Ta teden bom vsak dan spila eno cocacolo na dan.« (recimo, da sedaj spijemo več) … Tako točno veš kaj moramo narediti! S takšnimi majhnimi spremembami pa pridemo do doseganja želja ... in sicer da si želimo shujšati. 

4.  Smo na dobri poti … Sedaj je samo še vprašanje: Kako začnemo? Kakšne cilje si postavimo? V katero smer naj gremo? itd.
Začeti je potrebno z majhnim ti. »baby steps«. Realno gledano, tudi zredili se nismo kar čez noč, zato tudi shujšali ne bomo do jutri … navade je potrebno spreminjati postopoma, ljudje vendarle nismo računalniki, podatkov ni mogoče kar izbrisati iz glave. Če se vrnemo nazaj h cocacoli ;) … če smo prej spili pol litra na dan, spijmo sedaj polovico manj. Če nismo aktivni pri športu, se lahko odločimo, da bomo šli naslednji teden vsak dan na sprehod … pojejmo le eno tablico čokolade na dan … Brez drastičnih sprememb … če smo vztrajni in počasi spreminjamo slabe navade, lahko korenito spremenimo svoje življenje z »baby steps« :).


 
 In še za konec … Obdajmo se z ljudmi, ki nas podpirajo in bodimo sami sebi najboljši prijatelj. Na vse skupaj glejmo kot na potovanje. Zapomnimo si, da ni »fora« v tem, da bi bili vsi über suhi, pomembno je, da se  DOBRO POČUTIMO v svojem telesu in smo ZDRAVI! Bodimo veseli, da smo ŽIVI! Naj bo to prioriteta in zagotovljeno ... tudi kilogrami bodo čez čas leteli kar sami od sebe :)

Prijeten večer (ali noč? :)) želim vsem, 

xoxo Deja

PS: Super kul blog moje dobre prijateljice --> TUKAJ! :)

2 comments:

  1. Replies
    1. Uf, ta je že iz 2011, sem že pozabila nanj ;) Hvala za komentar in link ;)

      Delete