Tuesday, May 10, 2011

Mmmmmmmmm ... čokoladna torta

Aha, prav ste prebrali. Danes bom delila recept neverjetno božanske torte in tudi meni so usta od začudenja nad sestavinami (predvsem nad eno) ter preprostostjo ostala odprta še nekaj časa. Vsekakor je priboljšek za sladkosnede in veliko bolj zdrava odločitev kot katerakoli kupljena torta iz pekarne, Mercatorja, Starbucksa … :)

Potrebujemo 200 g kuhanega fižola, 100g 70% čokolade, 2 jajci, pol žličke soda bikarbone. To je osnoven recept, jaz pa sem malo eksperimentirala, skuhala 100g belega fižola (lahko uporabiš tudi konzerviranega, tudi ketere druge barve ...), kar je na koncu prišlo 200g kuhanega, ga zmlela s paličnim mešalnikom, dodala dve omega 3 jajci in zmešala. Pred tem sem stopila približno 75g čokolade (v Tušu so imeli samo 74% zato sem kupila to) in dodala en kos kokosovega masti. Nato sem dodala zmes s fižolom in jajci, odmerila pol žličke soda bikarbone, pest rozin in žlico medu ter vse skupaj dobro premešala. Pekač sem premazala z malo olivnega olja, vse skupaj dala v prej ogreto pečico (175°C) za približno 20 minut. 

Naslednjič bom verjetno dodala še kokosovo moko (ja, zlorabljam jo :)). Še boljše je verjetno, če maso vliješ v modele za muffine.

In še končen produkt:

nom nom ... ^^


Fižol vsebuje cink, železo, baker, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan in selen ter vitamine skupine B, tudi vitamina C in E. Vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga zelenjava, svež fižol je zelo nizkokaloričen. Pomaga nam pri odvajanju vode in izločanju slabega holesterola, preprečuje tudi nekatere oblike raka, varuje srce in nas obrani pred debelostjo, zaradi nizke vsebnosti glikemičnega indeksa znižuje krvni sladkor, zato je priporočljiv za sladkorne bolnike, ravno tako za ljudi z visokim krvnim tlakom. Spada med najboljša pomlajevalna sredstva za telesne celice zaradi bogastva nukleinskih kislin. Pripravimo ga lahko na tisoč in en način, na voljo pa nam je vse leto in dostopen tudi študentskemu žepu :) 

Pa dober tek! 

xoxo Deja

2 comments:

  1. ne vem zakaj me ta fižol ne prepriča:P Če bi bla čičerika sm all in:Phaha

    ReplyDelete
  2. Pa daš čičeriko namesto fižola... problem solved :)

    ReplyDelete