Monday, March 7, 2011

Zakaj izbrati naravno kozmetiko?


Naravna kozmetika ima ogromno prednosti pred ostalo kozmetiko, oziroma edina slaba stran, ki bi jo jaz izpostavila je, da je (žal) draga oz. dražja od ostale in večkrat komu nedostopna. V zadnjem času sem pričela uporabljati kar veliko naravnih izdelkov in pri večini nakupa ne obžalujem. Samo zakaj bi sploh izbrala naravno, če pa so drugi izdelki toliko bolj poceni? No, pa poglejmo :)


Nekaj minut po nanosu kateregakoli izdelka, koža, isto velja za lase in nohte, vsrka precejšen delež v telo, se pravi, da vsrka tudi strupene sestavine, ki so uporabljene v kozmetiki. Primer: aluminum chlorhydrat, ki se ga najde v večini deodorantov in anti-prespirantov, povzroča raka dojke. Jaz tu ostalih snovi ne bom naštevala sestavin in kaj vse povzročajo, če pa koga dodatno zanima, stric google ve veliko. :)

Ker vsebuje ostala kozmetika toliko več kemije, je v samem izdelovanju kozmetičenga izdelka potrebno izvesti več poskusov, ki se (žal) največkrat izvajajo na živalih. Verjetno niste vedeli, da se tega poslužujejo velike kozmetične hiše kot so: Maybelline, Garnier, Max Factor, Lancome, L'Oreal, Nivea in lista se nadaljuje v neskončnost. Naravna kozmetika je že sama po sebi »preizkušena« (jagode običajno ni potrebno testirati :D), kar pripelje do še ene pozitivne strani ...

... Živali ne trpijo po nepotrebnem (juhu!), manjše je onesnaževanje okolja, večkrat imajo tudi sami izdelki reciklirne embalaže in v trgovini ti običajno dajo okolju prijazne vrečke (razgradljive ali papirnate).


Ker sem tudi sama alergik in dobila alergične reakcije po vseh možnih zadevah (moškem šamponu za tuširanje – in ne sprašujte zakaj sem ga uporabila :P, tudi masažne hladilne kreme ali nekaj podobnega ...), mi naravna kozmetika odgovarja, ker ne vsebuje neke »nore kemije«, ki bi povzročila reakcije. Žal pa obstajajo tudi ljudje, ki so alergični na biološko predelane sestavine, kar pa mora ugotoviti vsak posameznik. Meni na srečo odgovarja. :)

Naravna kozmetika spodbuja naravni proces čiščenja, obnavljanja ipd., medtem ko nam umetne sestavine dajo samo začasno rešitev. Silikon za razceljene konice ne naredi nič, samo ustvari učinek lepih las. Tudi npr. parabeni (konzervansi) v kremah poskrbijo samo za to, da se krema lepše razmaže in se koža bolj sveti, nima pa nobenega dolgoročnega učinka.

Verjamem, da obstaja še kaj pozitivnih strani, če jih kdo ve ali ima kakršnokoli pripombo, mnenje, izkušnjo, naj jo deli z mano v komentarjih. Najlepša hvala sestri za uro »kozmetologije«. :D
Naslednjič pa še kaj več o mojih najljubši naravnih izdelkih :)

Sedaj pa samo še v posteljo!! Lahko noč,

xoxo Deja

1 comment:

  1. Super objava! Pa najlepši zajčki! :)

    Komaj čakam kak članek še o tvojih naj naravnih izdelkih.

    ReplyDelete