Monday, February 7, 2011

(S)hujšati?


Prvo hvala za pozitiven feedback :) Premišljevala sem s čim naj začnem … Pa bom malo spregovorila o dietah, hujšanju in malo vpletla svojo zgodbo, ker nisem prepričana, če sem dovolj domača z vami, da delim vso zgodbo :P  

Večina se nas odloči, da bomo shujšali, preizkušamo vse možne diete in ko je konec diete, smo srečni, ker smo lažji, s prehrano smo pa spet na stari poti … Kilogrami se čez čas pridno nabirajo nazaj ali pa jih pridobimo celo več. In priznam tudi jaz sem verjetno preizkusila vse diete pod soncem in bila (pre)večkrat razočarana. Ali je nisem speljala do konca in ostala na isti teži ali pa sem se zredila nazaj. Logično je, da se boš zredil nazaj, če se po končani dieti nažiraš kot pujs … pic, kremšnit, palačink z nutello in piščančjih zrezkov v smetanovi omaki s francosko solato in pomfrijem … Vsega, česar si se med dieto izogibal.

Pred približno dvema letoma in pol sem se odločila, da nekaj spremenim. Bila sem nesrečna, edino hrana je bila moja tolažba in nisem se počutila zdravo. Odločila sem se za 90-dnevni ločevalno dieto in z veseljem povem, da deluje. Ni se težko držati same diete, načina prehranjevanja se v bistvu hitro navadiš in ti je ločevanje živil čez čas samoumevno. Najtežja naloga po koncu diete je obdržati kilograme ali pa v vzdrževalni fazi še shujšati. Nekaj časa sem bila na vzdrževanju, včasih pa sem jedla tudi tako kot sem poprej pa tudi začela sem se gibati, predvsem sem tekla. 

Naslednje poletje sem se ponovno odločila za dieto in ponovno shujšala, potem je spet sledilo vzdrževanje, čeprav sem si večkrat privoščila tudi hrano, ki ni bila ločevalna. In vedno, ko sem se najedla npr. čokolade ali pice, mi potem ni bilo dobro. Počutila sem se težko, ali mi je bilo slabo ali pa sem imela samo slabo vest. Lani sem začela tudi bolj redno telovaditi in čez čas sem pričakovala napredek, spremembo na telesu. Ker večjih sprememb ni bilo tudi po osmih mesecih, sem vedela, da je prehrana tista, ki mi to onemogoča. 

Ne bom se več kamuflirala in se po ali celo pred telovadbo nažrla sladkarij in se s tem (kao) nagradila. Odločila sem se, da bom spremenila način prehranjevanja. Sedaj skušam jesti po malo, večkrat na dan, veliko sadja, zelenjave, pozorna sem postala tudi na sestavo hrane in se izogibam procesirani hrani. Ja, še vedno jem čokolado, sladoled, samo ne vsak dan in v enormnih količinah … In po slabem mesecu lahko povem, da se mi zelo obrestuje.

Na svetu je nešteto diet … ločevalna dieta, dieta z jajci, medicinska dieta, gi dieta, dieta z rižem, dieta z lubenico, dieta z jagodami, dieta proti celulitu … in seznam se nadaljuje v neskončnost. Verjamem, da mnoge izmed njih pomagajo, vendar se jaz raje vprašam, kaj vse ljudje počnemo, samo zato, da bi bili suhi v čimkrajšem času. Dosti izmed diet sploh ne vsebuje uravnotežene prehrane, gredo celo v ekstreme (ješ trikrat na dan v zelo majhnih količinah ipd.). 

Zahvaljujoč se 90-dnevni dieti, sedaj vem veliko več o prehrani kot sem prej. Se pa zadnje čase še veliko več posvečam in izobražujem na tem področju :) Ugotovila sem, da mi zdrav način prehranjevanja (no, tudi jaz nisem ravno svetnica pri tem) in redna telovadba dajeta energijo, sem zaradi tega srečnejša oseba, tudi samozavestnejša. Ko nisem telovadila, me je pogosto bolel hrbet, sedaj pa je edina bolečina, ki jo imam, bolečina v mišicah od telovadbe :) … in tudi bolna nisem bila že precej časa, najhujše kar me je doletelo, je bil prehlad. 

Se opravičujem, če je tale zapis zmeden, imam polno glavo idej in nekako nisem mogla spraviti skupaj svojih misli :D Tako, da prosim, pošljite svoje želje, komentarje, ideje , mnenja, izkušnje … ali napišem kaj več o ločevalni dieti? O telovadbi?  Vse je zaželeno :) 

Lahko noč :)
xoxo   Deja

7 comments:

  1. Kaj o telovadbi bi bilo fajn prebrat. :)

    ReplyDelete
  2. Super, da si začela! :) Bom z veseljem prebrala:) In ne sekiraj se zaradi zmedenosti! Za začetek je super.... pa prav tako punce ki hujšajo(hujšamo) nimajo (nimamo) vse popredalčkano v glavi in nam roji 1000 in 1 stvar po glavi ....no pa marsikomu drugemu tudi!

    ReplyDelete
  3. zanimiva knjiga o zdravi prehrani je Koščena mrha.. Priporočam v branje :)

    ReplyDelete
  4. Poznam, poznam. sm ni še nikol prišla v moje roke :D mogoče v kratkem :)
    hehe, anonimni (anonimna :D) hvala za vzpodbudne besede :)
    Ina, ne sm brat ... :D

    ReplyDelete
  5. Na biotehniški fakulteti profesorji z oddelka za živilsko tehnologijo študentom nadvse odsvetujejo 90-dnevno ločevalno dieto, ki je sicer učinkovita, a ko enkrat končaš s takim načinom prehranjevanja izredno hitro nazaj nakopičiš kilograme. Bolj je priporočljivo ločevanje beljakovin in ogljikovih hidratov - preizkušenno! Pa čestitke za vztrajnost.

    ReplyDelete
  6. Ja sm na mango dieti, jedem sve, osim manga :P

    Deja, ja zdej jem po nečem, čemu se reče dieta za 4 krvne skupine, ki ti priporoča hrano glede na to kero krvno skupino maš ...

    Ftu

    ReplyDelete
  7. Torej kaj, priporočaš Ločevalno dieto? Ti je uspelo obdržati težo po njej ?

    ReplyDelete