Čičerika je odličen vir proteinov, zato je tudi priporočljiva za vegetarijance. Znižuje holesterol in preprečuje bolezni srca. Uporabi se jo lahko v solatah, namazih, omakah ... ima podobno sestavo kot fižol in je odličnega okusa :).
Potrebuješ:
- čičeriko iz konzerve (oz kozarca)
- nekaj tekočine iz konzerve
- sol
- česen
- sezam
- olivno olje
- limonin sok
čečerika Alnatura (DM), domače olivno olje, himalajska sol (Planet Bio), sezamova semena, limona, mlet česen
Postopek je zelo preprost ... Daš vse sestavine skupaj (razen sezama) in jih zmešaš s paličnim mešalnikom. Na koncu dodaš še sezam in zmešaš z žlico :D
OK, Deja, bodi resna!
Kar se količine tiče:
približno štiri žlice čičerike, ena žlica in pol tekočine iz konzerve, žlica limoninega soka, sol za konico noža, en strok česna (jaz sem uporabila kar česen v prahu, ker sem prelena za lupljenje česna :P) in žlica olivnega olja. Sezama dodam približno dve žlici in ga dam na koncu, ker mi je bolj všeč, da ima humus nekaj teksture. Nato zmes poskusim in če se mi zdi, da bi lahko bilo boljše, dodam še katero od naštetih sestavin.
Načeloma je originalen recept s tahinijom (sezamov namaz), ki ga na žalost še nisem preizkusila, ker je malce dražja zadeva in če si študent, se odločiš za cenejšo alternativo, ki pa izpade ravno tako dobro :)
Namesto čičeriko iz konzerve se lahko uporabi sveže kuhana čičerika in se prihrani nekaj tekočine, v kateri se je kuhala.
Količino sestavin se lahko doda po okusu in zahtevah posameznika. Ravno tako se lahko dodajo različne začimbe ... Z rdečo papriko in čilijem je super! Temu na sliki sem dodala samo malce bazilike.
Kot priloga se prileže sveže narezana zelenjava (jaz zraven pojem kar surov koren in je božansko), lahko pa tudi kuhana na sopari.
Kako pa ostali pripravite humus in kaj pojeste poleg kot prilogo?
Pa dober tek,
xo Deja
Tole bo pa treba poskusiti ASAP! :)
ReplyDeletewww.sandra-thepuzzleofmylife.blogspot.com
O, njami! Obožujem čičeriko :)
ReplyDeletepa ne pozabite prste obliznit :D
ReplyDelete