Thursday, May 19, 2011

Kaj naj jem?

Končno sem v roke vzela knjigo Michaela Pollana  Ni vse hrana –Kako pravilno jesti? Knjiga je razdeljena na tri dele: prvi pojasni kaj naj jemo, drugi kakšno hrano naj jemo in tretji  kako naj jemo. Ker se mi zdijo vse informacije zelo pomembne, bom vsako poglavje razdelala v tri bloge, vsakemu pa še dodala kakšne svoje mnenje, izkušnje …

»Jejte hrano,« je preprost odgovor na prvo vprašanje.  Sedaj pa k temu, kaj sploh prva hrana je. 

Vsa živila, ki vsebujejo več kot pet sestavin, so verjetneje močneje predelana in nezdrava. Še več, običajno vsebujejo nekaj, kar sploh ne znamo prebrati ali pa nima veze s samim živilom. Moja sestra je kupila toast, ki vsebuje svinjsko mast in alkohol. Verjetno sami ne bi pekli kruha s tem, kajne? Najboljše je, da si sestavino predstavljamo v surovem stanju in kako raste v naravi (askorbinska kislina, modificiran koruzni škrob, tara gumi … ???!!!). Če to ni možno, potem se živilu raje izognimo. 

Avtor piše, da je najbolje, da kupujemo na tržnici, saj tam vsak dan najdemo svežo hrano, če pa že moramo kupovati v samopostrežni trgovini, se raje sprehodimo po njenem obrobju. Če malce pomislim, so res vse trgovine razporejene podobno. Na obrobju običajno najdemo pravo hrano – sadje, zelenjavo, mlečne izdelke, meso, ribe, vzdolž osrednjih hodnikov pa najdemo predelano prehrano – čipsi, piškoti, pijače … To sem sama ugotovila že nekaj časa nazaj, ko sem med police skočila samo po tuno in kokosovo moko :)



Pomembno si je zapomniti, da so sestavine na embalaži navedene po teži, in vsak izdelek, ki ima med prvimi tremi sestavinami sladkor, ga ima preveč. Pa naj gre to za kakršnokoli obliko – pesin sladkor, koruzni škrob, trsni sok, dekstroza, glukoza, sukroza … sladkor je sladkor (in kečap je leglo sladkorja). Tudi umetna sladila (npr. aspartam v čigumijih) ne vodijo do zmanjšanja teže. Povečano količino sladkorja imajo tudi nekateri ti. light, low-fat in non-fat izdelki (ne vsi), da nadomestijo izgubo okusa. Študije so pokazale, da so se ljudje zaradi uživanja lahkih izdelkov celo zredili, saj so užili preveč ogljikovih hidratov in tudi dodatnih 500 kalorij dnevno. 


Sploh se izogibajmo hrani, ki obljublja izgubo teže in »bikini telo« (kosmiči s samim sladkorjem in sestavinami, pri katerih si polomim jezik … verjemite mi, da sem nazadnje pred takim napisom v trgovini umrla od smeha :)) oz. ki je opremljena z zdravstvenimi trditvami. Taka hrana v prvi fazi potrebuje embalažo, kar napelje na že napisano … Limona nima embalaže, na kateri bi pisalo kako dobra je za naše zdravje. Torej, izogibajmo se hrani v embalaži!



In še najpomembnejše po mojem mnenju … jejmo hrano, ki se sčasoma pokvari oz. zgnije (izjema je npr. med, ki ima neomejen rok uporabe). Bolj predelana hrana ima daljši rok uporabe, prava hrana je živa hrana, zato tudi sčasoma propade (sadje, zelenjava, meso, jajca …).

Dobro si je zapomniti teh nekaj osnovnih pravil, ki našo košarico polnijo s pravo hrano in nam pomagajo pri zdravem in bolj kvalitetnem življenju. Še kot zanimivost: Big Mac vsebuje več kot petdeset sestavin …

Prelep zaključek dneva in en dober zelen smoothie želim vsem :D, 
xoxo Deja

Saturday, May 14, 2011

Nekaj sladkorčkov

Nekateri bloggerji (predvsem bloggerke), modni in makup guruji z youtuba pišejo in snemajo o mesečnih najljubših produktih, izdelkih, oblačilih, nakitu … in se mi ne zdi nič narobe, da bi to storila tudi jaz (sladkorčki so moja izmišljotina :P). Sicer ne bom to imenovala kot mesečne najljubše, ker ne vem, če bom o tem pisala vsak mesec, mogoče bo pa vseeno komu zanimivo prebrati, s čim sem zadnje čase tako rekoč »obsedena« :D

1. April ni bil najboljši mesec zame. Glede na moj dnevnik telovadbe nisem telovadila kar nekaj dni zaradi poškodovane noge, viroze in lenobe. Prva dva razloga sta opravičljiva, tretji pa … po riti! :) Ker sem bila zaradi prvih dveh razlogov veliko preležala in se počutila neizmerno neuporabno, nekoristno in žalostno, sem si čas zapolnila z gledanjem South Parka. Sploh ne bom omenjala v kolikem času sem pogledala žnj število epizod :). Smeh je pol zdravja, zato sem tudi hitreje ozdravela :)
Jaz v south park izvedbi :)

2. Gube je boljše preprečiti kot zdraviti in našla sem super balzam, ki ga pridno nanašam vsak dan. Badger Evolving Body Balm je popolnoma naraven, pomaga raztegnjeni  in zgubani koži, da tvori svoj naravni kolagen. Občasno ga uporabljam tudi, kjer imam suho kožo. Razmišljam o nakupu še drugih Badger mazil :)

3. Ker vedno iščem, berem, se izobražujem na področju makeupa in razmišljam, na katero šolo bi šla, da postanem vizažistka in vedno znova naletim na umetnike, ki niso bili šolani in delajo prave umetnine. Moj novi idol je neverjetni Billy Brasfield aka Billy B, ki je tudi masker Lady Gaga. Da bi bila vsaj pol tako dobra kot on :S :)
 

4. Če ostanem pri makeupu … šminka, ki jo zadnje čase tako rekoč zlorabljam (zdaj že zlorabljam besedo zlorabljam :D) je Barry M v barvi Pink Ribbon, ker je sveža, spomladanska, obstojna, je kot balzam za ustnice in me razveseljuje … naravnost obožujem jo :)

Še enkrat strašna fotka. :D

 5. Malo je potrebno, da je otrok srečen … No, kdor me pozna, ve da sem o četrtem delu Pirati s Karibov  sanjarila in govorila že pol leta … In petek 13 je bil dan, ko sem doživela predpremiero in bila nad filmom navdušena. Žal v četrtem delu ni več moje Knightleyeve :( in Blooma, Johnny pa kot vedno najboljši in najlepši :)

Na kratko o tem... Vsem želim prelepo soboto,

xoxo Deja
PS: Danes ima rojstni dan oseba, ki mi veliko pomeni. Draga moja Nina, vse najboljše! :*



Tuesday, May 10, 2011

Mmmmmmmmm ... čokoladna torta

Aha, prav ste prebrali. Danes bom delila recept neverjetno božanske torte in tudi meni so usta od začudenja nad sestavinami (predvsem nad eno) ter preprostostjo ostala odprta še nekaj časa. Vsekakor je priboljšek za sladkosnede in veliko bolj zdrava odločitev kot katerakoli kupljena torta iz pekarne, Mercatorja, Starbucksa … :)

Potrebujemo 200 g kuhanega fižola, 100g 70% čokolade, 2 jajci, pol žličke soda bikarbone. To je osnoven recept, jaz pa sem malo eksperimentirala, skuhala 100g belega fižola (lahko uporabiš tudi konzerviranega, tudi ketere druge barve ...), kar je na koncu prišlo 200g kuhanega, ga zmlela s paličnim mešalnikom, dodala dve omega 3 jajci in zmešala. Pred tem sem stopila približno 75g čokolade (v Tušu so imeli samo 74% zato sem kupila to) in dodala en kos kokosovega masti. Nato sem dodala zmes s fižolom in jajci, odmerila pol žličke soda bikarbone, pest rozin in žlico medu ter vse skupaj dobro premešala. Pekač sem premazala z malo olivnega olja, vse skupaj dala v prej ogreto pečico (175°C) za približno 20 minut. 

Naslednjič bom verjetno dodala še kokosovo moko (ja, zlorabljam jo :)). Še boljše je verjetno, če maso vliješ v modele za muffine.

In še končen produkt:

nom nom ... ^^


Fižol vsebuje cink, železo, baker, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan in selen ter vitamine skupine B, tudi vitamina C in E. Vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga zelenjava, svež fižol je zelo nizkokaloričen. Pomaga nam pri odvajanju vode in izločanju slabega holesterola, preprečuje tudi nekatere oblike raka, varuje srce in nas obrani pred debelostjo, zaradi nizke vsebnosti glikemičnega indeksa znižuje krvni sladkor, zato je priporočljiv za sladkorne bolnike, ravno tako za ljudi z visokim krvnim tlakom. Spada med najboljša pomlajevalna sredstva za telesne celice zaradi bogastva nukleinskih kislin. Pripravimo ga lahko na tisoč in en način, na voljo pa nam je vse leto in dostopen tudi študentskemu žepu :) 

Pa dober tek! 

xoxo Deja

Monday, May 9, 2011

Za zdravo grivo :)

Ta vikend sem ponovno barvala Ninino grivo (se ne pritožujem, dejansko rada barvam :)) in debata je nanesla na nego las. Verjamem, da so barvani lasje včasih lahko bolj zdravi od nekoga, ki si jih sploh nikoli ni barval …
Čeprav negi las ne posvečam veliko časa in je zelo preprosta, nikoli nisem imela večjih problemov z zdravjem las :)

Lase si umijem običajno vsak tretji dan. Vsakodnevno pranje ni priporočljivo, s tem lahko izsušimo lasišče. Trenutno uporabljam šampon Lavera mangovo mleko za barvane lase. Cena: 7,99€ v mullerju. Je naraven in taaaaaaako božansko diši :) Pred tem se nekaj časa uporabljala BioSecure nevtralni šampon za lase. Zelo nežen, vendar se mi je zdelo, da ga hitro rabim in še občasne spremembe produktov so priporočljive :).

Idealen balzam še iščem, sem pa trenutno kar zadovoljna z uporabo Dr. Organic bioaktivnega balzama za lase z granatnim jabolkom. Pred tem se uporabljala še aloe vero in se mi zdi, da mi je bolj ustrezal. Pa tudi ta ni slab :). Kupila sem ga v Drogeriji Tuš, mislim, da okoli 8€, če se ga nabavi še kje drugje, prosim za informacijo. Imajo pa spletno stran in komaj čakam, da preizkusim še kaj od njih :)
Balzam je dobro pustiti na laseh par minut, vendar je zame že minuta dosežek :D. Še nasvet: če se kdaj kupite kakšen nov balzam in vam ne odgovarja na laseh, ga lahko enostavno uporabite namesto gela za britje :)

Najboljši par :)


Pogosto striženje! Moji lasje neizmerno hitro rastejo in nikoli mi ni bilo škoda denarja za frizerja (včasih si frufru postrižem tudi sama, upam, da to ne bere moja frizerka, me bo za ušesa :P). Nikogaršnji lasje ne bodo zdravi in dolgi (čeprav sem večna zagovornica kratkih las:)) brez striženja. Če razcepljenih konic ne odstrižemo, bo razcepljenih las čez čas še več in vedno višje jih bomo imeli. Nič pa ni bolj groznega od dolgih razcepljenih las :S
Priporočljivo je striženje na štiri do šest tednov, zato da oblika frizure ostane enaka in da se znebimo morebitnih razcepljenih/uničenih konic. Nazadnje sem bila pri frizerki v začetku marca in ja, sedaj že krvavo nujno potrebujem striženje! :)

Dokaz :P (in vem, da je strašna slika ^^)

Maske za lase. Vsaj enkrat na mesec lasem privoščim malo več nege in naredim doma pripravljene maske. Trenutno imam najraje jogurtovo masko z olivnim oljem (o tem sem pisala že tukaj). Druga izbira je eno jajce in dve žlici olivnega olja, pustim učinkovati pol ure do eno uro, potem umijem kot običajno. Ali pa na lase nanesem samo olivno olje ... dalj časa pustiš učinkovati (lahko tudi čez noč!), bolj ti bodo lasje hvaležni in neizmerno svetleči :)

Izogibam se prepogostemu likanju las in uporabi kakršnihkoli produktov, saj se mi zdi, da samo hitreje mastijo lasišče. Žal pa jih moram po vsakem pranju posušiti s sušilcem, sicer postanejo moji lasje neukrotljivi in včasih tudi likanje ne pomaga :D. Občasno uporabim sprej za lase, ko pa si namažem dlani s kremo za roke pa jo še malo vtrem v lase :).

To je vse glede nege, vsekakor pa je za zdrave lase pomembna tudi ZDRAVA PREHRANA (pa tudi prehransko dopolnilo Omega 3 dela čudeže), TELOVADBA (priporočljivo za hitrejšo rast las, ravno tako masaža lasišča) in IZOGIBANJE BARVANJU. Če pa je že barvanje nujno (zame definitivno je:D), priporočam uporabo barv oz prelivov brez amoniaka in definitivno izogibanje peroksida.

Vsem želim zdrave lase in prijeten dan še naprej :)

xoxo Deja
Ko sem bila še mlada in neumna, sedaj sem samo še neumna :P

PS: Danes ponoči sem sanjala, da sem se barvala na blond in sedaj si ponovno želim blond lase :D

Friday, May 6, 2011

Kako shujšati ...


Večno vprašanje :)
Vem, da bo naslov pritegnil k branju marsikoga … sedaj pa samo še dopišem: na težji način :). Enkrat in za vselej se lahko počutimo dobro v svoji koži, ne da bi stradali, ne da bi preveč trenirali, ne da bi se posluževali raznih čudežnih sirupov za hujšanje … brez nezdravih diet (nisem zagovornica diet, kdo bi si mislil, pa dvakrat sem bila na njej :D).

No, pa začnimo:

1.  Pozabimo vse kar vemo o hujšanju. Običajno smo pridobili informacije od prijateljev, iz revij, interneta … in nimajo nič opraviti z zdravim načinom življenja. Moramo se naučiti živeti zdravo, zato se moramo naučiti od začetka. Priporočam knjigo Michela Pollana: Food rules, ki žal še ni prišla v moje roke, menda pa razjasni točno kaj je dobro za nas in kaj ne. O »super hrani« bom spregovorila kdaj drugič, da ne bom predolga :)

2.  Po tem, ko smo pozabili kar vemo o hujšanju, je čas, da pozabimo na preteklost. Preteklosti ni tukaj, sploh ne obstaja. Preteklost je sestavljena iz nešteto sedanjih dogodkov  in ustvarjamo jo SEDAJ! Stvari pustimo za sabo, vključno z idejami in dejanji … Ni važno ali smo včeraj pojedli tri kose čokoladne torte ali smo se prejšnje poletje zredili za deset kilogramov … kar je pomembno, je sedanjost, saj z njo ustvarjamo svojo prihodnost.

3.  … kar nas pripelje do tretje točke. Zastavljajmo si realne oziroma uporabne cilje. Če rečeš: »Želim izgubiti 15 kilogramov v dveh mesecih," je to želja, ni pa cilj!
Cilji naj bodo SPECIFIČNI, IZMERLJIVI, DOSEGLJIVI, REALISTIČNI in ČASOVNO OMEJENI. Praktičen primer: »Ta teden bom vsak dan spila eno cocacolo na dan.« (recimo, da sedaj spijemo več) … Tako točno veš kaj moramo narediti! S takšnimi majhnimi spremembami pa pridemo do doseganja želja ... in sicer da si želimo shujšati. 

4.  Smo na dobri poti … Sedaj je samo še vprašanje: Kako začnemo? Kakšne cilje si postavimo? V katero smer naj gremo? itd.
Začeti je potrebno z majhnim ti. »baby steps«. Realno gledano, tudi zredili se nismo kar čez noč, zato tudi shujšali ne bomo do jutri … navade je potrebno spreminjati postopoma, ljudje vendarle nismo računalniki, podatkov ni mogoče kar izbrisati iz glave. Če se vrnemo nazaj h cocacoli ;) … če smo prej spili pol litra na dan, spijmo sedaj polovico manj. Če nismo aktivni pri športu, se lahko odločimo, da bomo šli naslednji teden vsak dan na sprehod … pojejmo le eno tablico čokolade na dan … Brez drastičnih sprememb … če smo vztrajni in počasi spreminjamo slabe navade, lahko korenito spremenimo svoje življenje z »baby steps« :).


 
 In še za konec … Obdajmo se z ljudmi, ki nas podpirajo in bodimo sami sebi najboljši prijatelj. Na vse skupaj glejmo kot na potovanje. Zapomnimo si, da ni »fora« v tem, da bi bili vsi über suhi, pomembno je, da se  DOBRO POČUTIMO v svojem telesu in smo ZDRAVI! Bodimo veseli, da smo ŽIVI! Naj bo to prioriteta in zagotovljeno ... tudi kilogrami bodo čez čas leteli kar sami od sebe :)

Prijeten večer (ali noč? :)) želim vsem, 

xoxo Deja

PS: Super kul blog moje dobre prijateljice --> TUKAJ! :)

Monday, May 2, 2011

Malo za šalo, malo zares

Za nami so prazniki in upam, da ne preveč nakopičenih kilogramov (!!??). Upam, da ste dobro izkoristili sončne dni, jaz sem zadnje štiri preležala zaradi viroze :/ Se pa danes počutim kot nova :)

Sedaj pa s polnim zagonom za noro lepo telo do poletja... Dajmo si en mesec časa...
In kako nam bo to uspelo?


V enem mesecu mogoče ravno ne dosežeš željenega cilja, lahko pa definitivno opaziš spremembe. Nimaš kaj izgubiti ... prepričaj se na lastne oči :)

In še za pogled brez gubic:


Pa obvezno sončno kremo, da bo naša koža lepa in zdrava. :)

Malo za šalo, ampak mislim resno :)
Lep preostanek dneva,

xoxo Deja